Traiguera ha acollit una repleta programació de tallers educatius per a promocionar la seua gastronomia, patrimoni i història local a través del joc familiar
David Vicente Segarra: “Amb esta estratègia es donen a conéixer els tresors de l’interior d’una manera visual i divertida”
El Grup d’Acció Local Maestrat Plana Alta ha donat a conéixer el projecte de cooperació Leader ‘Territori en Joc’ a través d’una divertida jornada lúdica a Traiguera. A través de multitud de tallers infantils, el programa va servir per a donar a conéixer a #xiquet i majors el seu patrimoni, la seua gastronomia i els recursos turístics, així com d’altres racons de la Comunitat Valenciana que participen en esta iniciativa.
És un projecte que és semblant al conegut Joc de l’oca i en el qual s’inclouen 62 caselles en les quals s’arrepleguen elements patrimonials i culturals dels sis GAL que formen part d’esta iniciativa. A través de les caselles i de forma entretinguda, es promociona l’interior amb esta acció diferent.
Tal com ha explicat el president del Grup d’Acció Local Altmaesports, David Vicente Segarra, que és el grup que coordina esta acció, “La recepció a Traiguera ha sigut bona i la participació ha servit per a què de manera diferent impulsar una estratègia turística comuna”.
Amb esta original estratègia, es va donar a conéixer els recursos naturals (rius, muntanyes, sendes, etc.), els elements històrics (castells, torres, etc.), culturals (museus, festes i tradicions, etc.) i gastronòmics (fent costat als productors locals, tant quant a les matèries primeres, com amb els plats i elaboracions gastronòmiques del territori en qüestió). “És interessant perquè a través de la dinàmica del joc es visibilitzen les sinergies i aspectes en comú que mantenen les diferents zones”, assenyala Vicente.
Cal tindre en compte que al costat del GAL Altmaesports participen també el GAL Maestrat Plana Alta, el GAL Palància Millars, l’Associació per al Suport Integral de les Comarques de l’Interior (DICI), l’Associació Desenrotllament Sostenible Carroig-Xúquer-Serra Grosa i l’Associació Som Rurals.
Este projecte és un en els quals s’està cooperant ara mateix i permetrà “continuar sumant idees i sinergies entre els 176 municipis entre Castelló i València que col·laborem per a impulsar el turisme rural i, en definitiva, crear riquesa, ocupació i futur per als nostres municipis”, explica David Vicente. Entre tots ells aglutinen a 176 municipis rurals de les províncies de Castelló i València, que sumen poc més de 158.000 habitants, la qual cosa suposa que integra al 53% del territori Leader.
Suma d’esforços per a generar noves oportunitats en el rural
Cal tindre en compte que esta iniciativa naix amb l’objectiu de dinamitzar i generar noves oportunitats en el territori rural a través de la difusió i posada en valor dels seus atractius patrimonials. Una suma d’esforços entre sis territoris rurals. Ara, estes jornades lúdiques seran la millor avantsala per a anar descobrint l’essència d’esta original iniciativa.
Informació i fotografia: Grup d’Acció Local Maestrat Plana Alta.