La unitat de fisioteràpia arranca esta mateixa setmana i ja compta amb una llista d’espera de 50 persones
El servici serà completament gratuït i accessible per als pacients de càncer
Previndre l’aparició de seqüeles, augmentar l’eficàcia dels tractaments i millorar la qualitat de vida, entre els seus principals beneficis
L’Associació Espanyola Contra el Càncer a Castelló ha presentat este matí la unitat de fisioteràpia oncològica que estarà dirigida per la professional Laura Miñana Marín. Este dimecres s’estrena este nou servici completament gratuït per als pacients i que ja compta amb una llista d’espera de 50 persones. Cal recordar que fins al 70% dels supervivents de càncer té algun tipus d’efecte secundari. En la presentació s’ha recordat l’impacte en la comunitat reduint les desigualtats en l’atenció del càncer, l’estalvi en recursos sanitaris i fomentant l’educació.
Laura Miñana és fisioterapeuta especialitzada en fisioteràpia oncològica i sòl pelvià. En la seua intervenció ha explicat els beneficis d’este nou servici que inclouen la millora de la qualitat de vida, la prevenció en l’aparició de seqüeles i l’augment de l’eficàcia dels tractaments, per la qual cosa augmenta la supervivència. Els tractaments i servicis que inclou esta unitat treballen en la prehabilitació, la rehabilitació postquirúrgica, el limfoedema, l’exercici terapèutic personalitzat, sòl pelvià i la rehabilitació respiratòria.
Miñana ha dit també la metodologia a seguir que consistix en una avaluació inicial, programes de tractament individualitzat, tractament grupal i seguiment. La professional ha incidit en els beneficis que té este servici en diferents fases del procés, tant des de la prehabilitació, la rehabilitació, els efectes secundaris i, sense oblidar, els pacients en tractament pal·liatiu. Entre els efectes secundaris derivats de la malaltia estan la incontinència urinària i disfunció erèctil en el cas del càncer de pròstata, disfuncions respiratòries en càncer de pulmó, cordons axil·lars i limfoedema en el càncer de mama i neuropatia induïda per *químio i disfuncions de sòl pelvià en pacients tractats amb quimioteràpia, entre altres.
En el seu torn de parlaments Carlos Feliu, president de l’AECC a Castelló, ha assenyalat que “hui és un dia alegre. Esta setmana implantem esta unitat a Castelló, però estem treballant ja perquè, molt #prompte, puga arribar a altres juntes locals. Ja vam ser pioners a potenciar l’exercici físic i continuem posant el focus en la qualitat de vida”. Per part seua, la gerent de l’Associació, Salomé Esteller, ha anunciat en breu la incorporació d’un altre treballador social per l’augment considerable de pacients. “En estos moments tenim un temps màxim d’espera de 15 dies si no és urgent”, comenta.
La presentació ha comptat amb un nodrit grup d’assistents encapçalats per les autoritats José Ramón Negre, director territorial de Sanitat; Susana Fabregat, delegada del Consell; Marisa Torlá, diputada de Benestar Social; Maica Furtat, regidora de Benestar Social de l’Ajuntament de Castelló; representants de Consorci Hospitalari Provincial de Castelló; Col·legi de Físios de la Comunitat Valenciana; presidentes de les juntes locals d’Almassora, Vila-real, Segorbe, Cabanes i Orpesa; professionals de la seu, voluntaris i pacients.
Informació i foto: Associació Espanyola Contra el Càncer a Castelló.