Actualment, hi ha un total de 1.021 menors amb diabetis que tenen prescrit tractament farmacològic en la Comunitat Valenciana
És important identificar els símptomes de la diabetis per a evitar les descompensacions greus que són causa d’ingrés hospitalari
La prevalença de la diabetis se situa aproximadament en un 14% de la població, però segons els especialistes, la mitat ho desconeix
La Conselleria de Sanitat, en col·laboració amb la Societat Valenciana de Pediatria i la Societat Valenciana d’Endocrinologia, Diabetis i Nutrició, ha elaborat un decàleg de recomanacions per a difondre entre la població amb la finalitat d’afavorir la detecció precoç de la diabetis mellitus en menors.
Actualment, hi ha un total de 370.000 de persones en la Comunitat Valenciana que tenen prescrit tractament farmacològic per diabetis, dels quals 1.021 són pacients en edat pediàtrica (menor o igual a 14 anys) amb diabetis tipus 1.
La prevalença de la diabetis mellitus se situa aproximadament en un 14% de la població de la Comunitat Valenciana (més del 90% són diabetis tipus2), però segons els especialistes, la mitat ho desconeix.
Per això, és important identificar els símptomes de la diabetis en menors amb la finalitat de, a més de tractar la seua malaltia i millorar la seua qualitat de vida, evitar descompensacions greus, que són causa d’ingressos hospitalaris.
La Conselleria de Sanitat ha acordat amb totes dos societats científiques la difusió d’estes recomanacions, a fi de millorar el diagnòstic precoç d’esta patologia, coincidint amb la celebració este dijous, 14 de novembre, del Dia Mundial de la Diabetis.
D’esta manera, es recomana consultar amb el pediatre si el menor té símptomes com una set intensa i beu més líquids de l’habitual; si sent la necessitat freqüent d’orinar, fins i tot durant la nit o torna a ‘banyar el llit’, o si té sensació de fam constant i desig de menjar més de l’habitual.
Altres motius de consulta amb el pediatre són la pèrdua de pes malgrat un augment de l’apetit; la sensació de cansament i falta d’energia que no millora amb el descans; i les alteracions en el comportament, com a irritabilitat o canvis d’humor inesperats.
Completen estes recomanacions i el decàleg de símptomes els problemes per a concentrar-se en tasques escolars o activitats quotidianes; les alteracions en la visió, com veure borrós o dificultats per a enfocar; la major predisposició a infeccions, com a infeccions de la pell o de les vies urinàries; així com les infeccions repetides per fongs en genitals.
Tipus de diabetis
La diabetis mellitus és una malaltia que cursa amb hiperglucèmia en la sang del pacient. En la diabetis tipus 1 les cèl·lules encarregades de fabricar la insulina no poden fer-ho i esta es reposa amb injeccions o bombes d’insulina diària.
Quant a la diabetis tipus 2, les cèl·lules encarregades de fabricar la insulina són presents, però esta té dificultat per a fer-ho de manera eficaç, a conseqüència de l’excés de pes, per la qual cosa és fonamental promocionar hàbits de vida saludables. A més, existix condicionament genètic.
L’increment de casos nous és progressiu. Són persones amb un risc de complicacions a llarg termini (problemes de visió, renals, circulatoris, en les extremitats o en el cervell). També influïx la predisposició familiar i hem d’estar especialment atents si algun familiar és o ha sigut diabètic.
No obstant això, cal tindre en compte que molts d’estos casos es podrien haver evitat amb una bona alimentació i un programa d’activitat física.
En concret, els especialistes recomanen evitar menjars rics en greixos, aliments processats i amb hidrats de carboni d’absorció ràpida i begudes ensucrades. Així, s’ha d’evitar el sedentarisme i practicar exercici físic regularment.
Informació: Conselleria de Sanitat.