Aguado exigix al Govern les infraestructures hidràuliques necessàries per a reduir l’impacte de futures riuades, emmagatzemar més aigua i combatre el canvi climàtic
La gestió del Govern central davant la DANA alça polseguera en el sector agrari. L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) considera “un insult” que el ministre d’Agricultura, Luis Planas, no haja convocat encara la taula tècnica que va prometre a les organitzacions agràries i li insta a constituir-la de manera urgent perquè conega de boca del sector la informació real a peu de camp i planifique les actuacions a realitzar per orde de prioritats segons les necessitats dels cultius.
El president d’AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, alerta que “un mes després de la DANA desconeixem quina programació té l’empresa pública Tragsa, encarregada de les reparacions d’infraestructures agràries. Hi ha parcel·les i entitats de reg que necessiten preferentment que vaja Tragsa, perquè tenen collites pendents de recol·lecció, han de realitzar tractaments fungicides per a evitar atacs de malalties o, a causa de les altes temperatures, han de reprendre els regs. Si el ministre no ens asseu en una taula, no podrà saber on ens estreny la sabata i seguirà sense donar-nos una resposta eficaç”.
En este mateix sentit, l’organització agrària insistix a plantejar a Planas que, allí on Tragsa no arribe a temps i siguen els agricultors o entitats de reg els qui es vegen obligats a escometre les degudes reparacions, aprove el pagament de les factures derivades per estes actuacions inajornables. “Si Tragsa tardarà mesos i anys a arreglar totes les infraestructures destrossades, no serà millor que l’Administració subcontracte als mateixos agricultors, que són els que millor saben què cal fer per a recuperar les explotacions?”, afirma Aguado.
Fora de les ajudes
AVA-ASAJA també recrimina al Govern per deixar fora de les ajudes a municipis i agricultors afectats per la DANA. En primer lloc, no ha inclòs totes les poblacions que registren greus danys agraris i ni tan sols guarda una coherència amb el llistat de municipis beneficiaris de les ajudes de la Generalitat Valenciana. A més, les ajudes directes es limiten a autònoms i persones jurídiques, la qual cosa exclou a la gran majoria dels agricultors de València i Castelló que o són jubilats o tenen la seua principal font d’ingressos en una altra activitat econòmica i es dediquen als camps familiars a temps parcial.
L’associació únicament es mostra satisfeta, en línies generals, amb l’actuació d’Agroseguro, ja que està cridant als productors per a preguntar-los si tenen un 40% de pèrdues, ha desplegat més de cent perits per a constatar els sinistres en les parcel·les i ha començat a pagar les primeres indemnitzacions. AVA-ASAJA sol·licita, no obstant això, que el Consorci de Compensació d’Assegurances es faça càrrec de les franquícies com ha decidit amb els cotxes sinistrats.
Altres reivindicacions són la reducció del percentatge mínim del 40% de danys respecte als anys anteriors per a poder accedir a ajudes i la inclusió d’aquells casos en els quals no consten ingressos de campanyes precedents per tractar-se d’una finca amb plançons que no han entrat en producció, una primera instal·lació de jove agricultor o una explotació recentment heretada o recuperada després d’un contracte d’arrendament.
Infraestructures hidràuliques
A més de mesures per a facilitar la recuperació econòmica, AVA-ASAJA exigix al Govern un replantejament de la seua política hídrica i mediambiental per a evitar que fenòmens similars en el futur causen tantes pèrdues humanes i materials. L’organització agrària reclama la construcció d’infraestructures hidràuliques -des de preses com la de Cheste o Vilamarxant fins a miniembalsaments prop de la costa i interconnexions entre els diferents llits- que permeten reduir l’impacte de les riuades i, al temps, incrementar l’emmagatzematge d’aigua per a disposar de recursos en èpoques de sequera. Aguado recorda que “la presa de Forata va demostrar ser una aliada fonamental per a evitar que la DANA resultara molt més catastròfica. Si haguérem tingut construïdes més infraestructures, hi hauria hagut danys, però no tan seriosos”.
Així mateix, AVA-ASAJA sol·licita al Govern una rectificació en les seues polítiques per a mantindre una major neteja dels llits i barrancs. “Si en lloc de multar als agricultors i veïns que lleven canyes per a donar-los un ús tradicional, l’Administració evitara una acumulació excessiva de material vegetal, els llits no s’hagueren desbordat amb tanta virulència i l’aigua no haguera destrossat tants ponts, camps, vies de comunicació i zones urbanes”, afirma Aguado.
El dirigent agrari raona que “si no es construïxen les infraestructures hidràuliques que necessitem i si no es netegen els llits de canyes invasores és per la ideologia d’un absurd pseudoecologisme radical que promou el Govern i que, tal com hem vist, costa vides. És hora d’aprendre dels errors, escoltar més els experts, consensuar una política hidrològica amb tots els grups polítics i agilitzar una resposta adequada que millore de veritat la lluita contra el canvi climàtic”.
Informació i foto: AVA-ASAJA.