La moció del GPP també demana a l’Executiu “fer un Pla de Gestió per al sector pesquer, avaluant els seus recursos i buscant la sostenibilitat del sector”
Igualment, sol·licita que el Govern aporte en les negociacions amb la UE, els informes que demostren l’alta importància econòmica i social de la pesquera del Mediterrani
Manuel Ruiz Rivas recalca que el sector pesquer del Mediterrani es troba en una “situació agònica”, a causa de les contínues limitacions que, especialment des de l’any 2020
El Grup Parlamentari Popular al Senat exigix al Govern “que defenga al sector pesquer del Mediterrani, que s’exigisca respecte per la seua professió, acompliment i sacrifici, que siga escoltat i que s’opose a l’escanyament i agonia que està patint des del 2020”.
Així ho sol·liciten els populars a través d’una moció que ha sigut registrada en la Cambra, per al seu debat i votació en la Comissió de Pesca, per la qual també demana a l’Executiu que realitze “un Pla de Gestió per al sector pesquer, avaluant els seus recursos i buscant la sostenibilitat del sector”.
En el tercer punt, la iniciativa del GPP insta el Govern a “ampliar la xarxa de científics i membres del sector pesquer per a estudiar i investigar les situacions pesqueres del Mediterrani, implicant les universitats i centres d’investigació”.
En el quart punt, exigix que l’Executiva aportació en les negociacions, els informes que demostren l’alta importància econòmica i social de la pesquera del Mediterrani. El cinquè i últim punt de la moció demana que, per part de la UE, es duga a terme les negociacions necessàries amb els països africans riberencs perquè les mesures que es duguen a terme en la busca de la sostenibilitat de les pesqueres del Mediterrani siguen conjuntes.
SITUACIÓ AGÒNICA DEL SECTOR PESQUER DEL MEDITERRANI
El portaveu de Pesca dels populars al Senat, Manuel Ruiz Rivas, recalca que el sector pesquer de tot el Mediterrani espanyol es troba en una “situació agònica”, a causa de les contínues limitacions que, especialment des de l’any 2020, venen imposades per la Unió Europea i estan provocant la “contínua asfíxia de l’activitat i el seu imminent risc de desaparició, amb totes les conseqüències econòmiques, laborals i socials que això implica”.
D’una banda, recorda que s’ha conegut una proposta de la Direcció General i Assumptes Marítims i Pesca (DG MARE) a la Comissió Europea de reduir un 66% els dies de pesca per a l’any vinent, el que suposarà que cada embarcació d’arrossegament, 556 al Mediterrani, podrà pescar una mitjana de 26 dies en tot l’exercici 2025.
A més, també s’ha publicat l’esborrany de resolució de la Subdirecció General de Calador Nacional i Aigües de la Unió Europea per la qual s’establixen topalls de captura per a la gamba roja del Mediterrani. Esta decisió suposaria que els vaixells d’arrossegament de fons només podran capturar fins a 50 kg de gamba roja per setmana (10 quilos per dia de dilluns a divendres); cosa que no és viable per a la rendibilitat dels pesquers, explica el senador del PP.
Ruiz Rivas posa de manifest que el sector pesquer denúncia que els informes de la Unió Europea manquen de transparència i no coincidixen amb la realitat, i tenen el sentiment que el Comité Científic que informa Brussel·les no té el rigor de la professió i està polititzat, la UE no fa públiques les conclusions del Pla Plurianual de la Pesca i, per tant, consideren que no existixen dades per a decidir estes retallades. Igualment, retrau al Govern que “tampoc va fer els deures del Pla d’acció del Mediterrani en desconéixer-se si va dur a terme l’avaluació d’este, com era exigible”.
· Recorda que des del sector pesquer es va reclamant que en els estudis participen institucions verdaderament coneixedores de la situació al Mediterrani espanyol, com les universitats, i es tinga en compte les dades que aporta el mateix sector.
Informació i foto: PPCV.