Esta acreditació es realitza sobre la base d’indicadors d’excel·lència en les activitats assistencials, docents i d’investigació
És la unitat d’Espanya que més trasplantaments hepàtics fa any rere any des de 1996, amb més de 3.100 pacients trasplantats
La Conselleria de Sanitat ha reconegut a la unitat de Cirurgia Hepatobiliopancreàtica i Trasplantaments de La Fe com a referència per a cirurgies complexes. Els seus nou cirurgians lideren un equip multidisciplinari que també ha sigut acreditat enguany pel Ministeri de Sanitat com a referent nacional en trasplantament pancreàtic i hepàtic pediàtric.
La designació com a unitat de referència de Cirurgia Hepatobiliopancreàtica complexa és sobretot un reconeixement a les seues activitats assistencials, docents i d’investigació, ja que la unitat porta dècades atenent de facto pacients amb tumors primaris i metastàtics hepàtics, complicacions postoperatòries remeses des d’altres hospitals valencians, així com els casos de patologia pancreàtica i biliar més complexos.
“Això significa que la unitat té obertes les portes perquè qualsevol pacient de la Comunitat Valenciana puga ser atés en l’àrea de la patologia de fetge, pàncrees, vies biliars, i trasplantament de fetge i pàncrees”, ha indicat el cap de servici de Cirurgia General, Aparell Digestiu i Trasplantament de La Fe, Rafael López-Andújar.
En este sentit, l’agrupació de processos quirúrgics complexos en un nombre reduït de centres busca optimitzar la qualitat assistencial i rebaixar el cost sanitari, sent el pacient el més beneficiat en disminuir les complicacions i la mortalitat postoperatòria, i allargar les supervivències.
En paraules de la cap clínica de la unitat Hepatobiliopancreàtica de La Fe, Eva Montalvá, “l’objectiu de crear unitats de referència és optimitzar la qualitat assistencial en malalties complexes, principalment les oncològiques. En centrar les patologies en unitats amb experiència, s’aconseguix disminuir les complicacions i la mortalitat postoperatòria no sols per la tècnica quirúrgica sinó també perquè es tracta als pacients en equips multidisciplinaris d’anestesiologia, reanimació, radiologia intervencionista, oncologia, endoscòpies i rehabilitació, entre altres. D’esta manera, aconseguim conjuminar els beneficis per al pacient amb la disminució del cost sanitari”.
Els procediments quirúrgics es duen a terme per cirurgia oberta, laparoscòpica o robòtica i, en els últims anys, s’ha aconseguit disminuir progressivament les estades mitjanes d’hospitalització.
En paral·lel, s’ha potenciat la *teleconsulta en el seguiment dels pacients. La labor realitzada per la infermera gestora de casos i l’accés directe telefònic faciliten esta gestió, molt apreciada pels pacients, ja que, segons referixen, els aporta major comoditat i els evita desplaçaments innecessaris. En este punt cal tindre en compte que un percentatge elevat de pacients procedixen de fora del departament de salut València La Fe.
Balanç de la unitat
La unitat realitza cada setmana, de mitjana, almenys cinc intervencions complexes de llarga duració. Compte, a més, amb un servici de guàrdia de 24 hores de radiologia intervencionista i endoscòpies, a més d’un equip d’anestesiòlegs, reanimació, radiòlogues i oncòlegs especialistes en patologia hepatobiliopancreàtica.
A més, és la unitat d’Espanya que més trasplantaments hepàtics fa any rere any des de 1996 i, conseqüentment, la que més experiència acumula, amb un total històric de més de 3.100 pacients trasplantats.
Incloent aquesta, l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe compta en l’actualitat amb 24 unitats de referència en la Comunitat Valenciana, 27 unitats de referència nacional i 4 servicis dins de xarxes europees de referència.
Informació i foto: Generalitat Valenciana.