El Biobanc Animal del IIS La Fe inclourà models animals de malalties de gran impacte i mostres d’espècies marines en perill d’extinció
Gràcies a esta iniciativa es conservaran mostres biològiques per a realitzar estudis sense necessitat de l’ús d’animals
L’Institut d’Investigació Sanitària La Fe (IIS La Fe) lidera la creació d’un biobanc animal amb l’objectiu de centralitzar la custòdia de material biològic d’origen animal. Es tracta d’una unitat de gestió de mostres biològiques animals i prestació de servicis per a fins d’investigació i docents.
El Biobanc Animal de l’IIS La Fe albergarà una àmplia varietat d’espècies, incloent-hi mostres d’animals marins per a contribuir a la conservació de la biodiversitat dels oceans. Es donarà prioritat a animals en perill d’extinció i a models animals de patologies costoses com són les malalties oncològiques, cròniques, rares, infeccioses i d’alta prevalença.
Gràcies a esta iniciativa, es conservaran mostres biològiques per a realitzar estudis sense necessitat de l’ús d’animals. La plataforma també oferirà al col·lectiu investigador servicis com l’extracció d’anàlisis nucleiques, proteïnes i altres biomolècules relacionades amb projectes biomèdics i mediambientals.
Compromís amb el benestar animal
Este biobanc animal es gestionarà a través de les plataformes científiques-tecnològiques d’Estabulari i Biobanc La Fe i aspira a convertir-se en una referència en la centralització de servicis relacionats amb la gestió integral de mostres animals per a investigació i docència. Això facilitarà a personal investigador, tant intern com extern, iniciar, ampliar i continuar amb projectes biomèdics i mediambientals.
Este biobanc reforça el compromís de l’IIS La Fe amb el benestar animal. Un compromís que es guia pels principis rectors de les ‘3R’ per a un ús ètic dels animals en les proves. És a dir, el reemplaçament d’animals per altres opcions en les quals estos no s’utilitzen, com poden ser en este cas, els models animals; la reducció del seu número, gràcies al desenrotllament i aplicació d’estudis estadístics; i el refinament de les actuacions sobre els animals i la millora de les seues condicions de vida.
El material biològic d’origen animal és qualsevol substància derivada d’organismes vius no humans. Poden ser teixits, fluids corporals, cèl·lules, òrgans o sèrum sanguini, entre altres. En el cas de la investigació biomèdica, el material biològic d’origen animal s’usa per a estudiar malalties, desenrotllar tractaments i realitzar investigacions bàsiques sobre la biologia humana i animal.
Biobanc i Estabulari
La creació de biorrepositoris ha anat prenent una gran rellevància en l’última dècada. Estos espais fomenten la cooperació i la investigació en xarxa, posant a la disposició dels investigadors mostres biològiques amb unes característiques adequades quant a quantitat i qualitat per a cobrir els objectius analítics i postanalítics de presa de decisions.
El Biobanc Animal del *IIS La Fe respon al marc legal establit pel Reial decret 53/2013, d’1 de febrer, que arreplega les normes per a la protecció dels animals utilitzats en experimentació i altres fins científics. Este decret, que implementa la Directiva Europea 2010/63/UE, promou la creació de programes per a compartir òrgans i teixits, així com la col·laboració i difusió d’informació en la comunitat científica.
Amb una visió integradora i un enfocament de servici públic d’accés a material biològic de diferent naturalesa i origen, la creació del Biobanc Animal de l’IIS La Fe s’alinea amb la filosofia i estructura organitzativa dels biobancs sota estàndards de qualitat, promovent la investigació i contribuint a la reducció del nombre d’animals usats en experimentació, en concordança amb el principi de les ‘3R’.
La plataforma d’Estabulari de l’IIS La Fe, a més d’estar compromesa amb el benestar animal i l’aplicació de les ‘3R’, també prioritza l’aplicació la “R” de Respecte i Responsabilitat en totes les investigacions i cursos docents. La creació del Biobanc Animal és un pas fonamental per a complir amb estos principis i reflectix el compromís legal establit en el Reial decret 53/2013.
Per part seua, Biobanc La Fe és membre de la Plataforma Nacional de Biomodelos i Biobancs de l’Institut de Salut Carles III (ISCIII), actua com a finestreta única per a la prestació de servicis transversals i participa, de manera rellevant, en tots els grups temàtics d’esta plataforma nacional.
Informació i foto: Generalitat Valenciana.