El treball rodat a Fuentes de Ayódar obté el suport del jurat en una gala en la qual s’ha reconegut l’esforç i l’excel·lència d’aquells que, amb el seu treball, han destacat en esta edició
“Esta nit és molt més que una cerimònia de premis; és un testimoniatge del valor que té la cultura en el desenvolupament de la nostra província. No sols celebrem l’art del cinema, sinó també a les persones que, amb la seua passió, transformen la nostra realitat”, destaca el diputat de Cultura, Alejandro Clausell
El curt ‘Matriarca’, de Guillermo Martínez i Pablo Pérez, va conquistar la XII edició del Festival de Curtmetratges ‘Cortometrando’ de la Diputació de Castelló. El treball rodat a Fuentes de Ayódar va obtindre el suport del jurat en una gala en la qual s’ha reconegut l’esforç i l’excel·lència d’aquells que, amb el seu treball, han destacat en esta edició.
L’Auditori i Palau de Congressos de Castelló es va vestir de gala per a celebrar la màgia del cinema i l’art de contar històries, i retre homenatge als cineastes que han format part de ‘Cortometrando’ 2024. “Una ocasió per a aplaudir la creativitat, l’enginy i l’esforç d’aquells que, a través del seu treball, han aconseguit il·luminar amb la seua visió les tradicions, els paisatges i les emocions dels nostres pobles”.
Amb estes paraules, el diputat de Cultura, Alejandro Clausell, va donar la benvinguda als nominats i nominades, al director del festival, Sergio González, així com als alcaldes, autoritats dels municipis en els quals s’ha rodat, que no són uns altres que La Jana, Geldo, Fuentes de Ayódar, la Llosa i Sorita.
“Esta nit és molt més que una cerimònia de premis; és un testimoniatge del valor que té la cultura en el desenvolupament de la nostra província. No sols celebrem l’art del cinema, sinó també a les persones que, amb la seua passió, transformen la nostra realitat, especialment en els municipis xicotets que són l’ànima i el cor de la nostra terra”, va destacar Clausell.
En este sentit, el diputat de Cultura va posat en valor la importància que té este festival per als municipis més xicotets de Castelló i ha assegurat que és una “ferramenta excepcional per a dinamitzar els pobles de l’interior i utilitzar el cinema com a vehicle de promoció turística”. “Allí, en eixos racons, s’encenen les llums de la creativitat, ens descobrixen el molt que tenen per a oferir i per això, esta celebració, ha de convertir-se en un reconeixement a la seua importància”, va subratllar.
«Cadascun dels curts presentats en esta edició ha sigut exemple de com, amb un temps limitat, es poden aconseguir grans altures de creativitat i profunditat. Però més enllà dels assoliments artístics, cadascun d’estos curtmetratges», i tal com va afegir el diputat “és també una finestra cap als nostres pobles”.
Al llarg d’este festival, que complix dotze anys, 70 dels 135 municipis de la província han sigut escenari d’estos treballs, involucrant a veïns i veïnes, joves cineastes, i tota una comunitat que s’ha unit per a crear una petjada cinematogràfica única. “Este és, sens dubte, un dels grans assoliments d’este festival: la visibilitat dels nostres pobles i la seua capacitat per a inspirar noves generacions de creadors”, ha ressaltat Clausell.
D’esta manera, el responsable de l’àrea de Cultura va posar en valor la dedicació i imaginació dels cineastes i els seus equips per a donar vida i forma als curtmetratges que hui s’han presentat. Així mateix, ha agraït als membres del jurat, pel seu treball minuciós i el seu criteri, als ajuntaments per la seua col·laboració, als extres locals, als col·laboradors i a tots els amants del cinema que han aportat el seu temps i esforç per a fer d’esta dotzena edició de ‘Cortometrando’ una “experiència inoblidable”.
“Sense la vostra implicació, este esdeveniment no seria el que és hui: una referència cultural a la nostra província i una plataforma que dona visibilitat a les històries que, des del més pròxim, ens permeten somiar i reflexionar”, va indicar.
‘Històries originals en llocs especials’
“Hui és un dia per a estar orgullosos d’esta terra, dels nostres pobles i de la seua gent”, va assenyalar el diputat després de la presentació i projecció dels cinc curtmetratges finalistes que han convertit a cinc municipis de Castelló en platons improvisats.
La peça ‘Matriarca’ va ser la guanyadora d’esta edició, mentres que el premi al Millor Actor, ha recaigut en David Collado pel seu enorme treball en este curtmetratge dirigit per Guillermo Martínez i Pablo Pérez.
El premi al Millor So va ser per a Pablo Ojeda, pel seu treball en el curtmetratge ‘A la fresca’, dirigit per Alexandra Croitoriu i rodat a Geldo. El premi a la millor fotografia va ser per a Paula Lorenzino, per la seua labor en este mateix curt, igual que el premi a la Millor Actriu, que en este cas ha recaigut en Lola Moltó, per la seua dedicació i bona faena en ‘A la fresca’.
Finalment, el premi del Público va ser per a ‘Matriarca’.
El diputat de Cultura, va felicitar els nominats per la seua dedicació, per la seua creativitat i per la seua capacitat per a emocionar al públic i als membres del jurat. “Els premis que hem entregat són un reflex del talent i la passió que cadascun d’ells ha posat en els seus projectes”.
Finalment, Clausell va animar als participants i premiats a “continuar creant, continuar somiant, continuar contant històries que ressonen en el cor de la nostra audiència i que, a través de la màgia del cinema, ens ajuden a difondre les virtuts, la riquesa i la bellesa dels nostres pobles”.
Informació i foto: Diputació de Castelló.