Indica que això permet “aconseguir l’abocat zero a l’Albufera” i recuperar “el tractament complet d’aigües en el 90% de les instal·lacions”
Assenyala que la iniciativa que hui es presenta forma part del Pla Recuperem València i és “bona prova de l’immens esforç que està fent este Consell per a recuperar la nostra terra”
Subratlla que la Generalitat “ha complit amb la seua part a l’hora de presentar un pla d’obres” i insta el Govern central a complir el seu compromís d’aportar els 100 milions d’euros necessaris per a la recuperació de la xarxa danyada
El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha traslladat que “amb el Pla d’Obres de Recuperació restablim el 100% de les depuradores danyades per les riuades” cosa que ha permés aconseguir l’abocat zero a l’Albufera i “recuperar el tractament complet d’aigües en el 90% de les instal·lacions”
El cap del Consell ha assenyalat que este Pla d’Obres de Recuperació forma part del Pla *Recuperem València i és “bona prova de l’immens esforç que està fent la Generalitat Valenciana per a recuperar la nostra terra”. En este sentit, ha destacat l’especial esforç realitzat en el tractament d’aigües residuals per a així “evitar problemes de salut pública i danys mediambientals”.
Així, ha assenyalat que esta iniciativa s’unix el que es disposa en el Decret llei 12/2024 de mesures fiscals de suport al ciutadà que establix l’exempció del cànon de sanejament per als afectats per les riuades i la suspensió en el cobrament de l’últim rebut.
Per a escometre la recuperació total de la xarxa danyada per part de l’Entitat Pública de Sanejament d’Aigües Residuals de la Comunitat Valenciana (EPSAR), són necessaris 100 milions d’euros dels quals 54 han sigut ratificats pel Consell a través de contractes d’emergència.
En este sentit, Carlos Mazón ha indicat que “la Generalitat ha complit amb la seua part” a l’hora d’elaborar un pla d’obres que contempla tant solucions provisionals com actuacions definitives. “Ara és el torn del Govern central, ja que la totalitat d’estos fons ha de ser aportada per l’Estat”, ha remarcat el cap del Consell, que ha instat el Govern a “complir amb el seu compromís que al febrer de 2025 es duguen a terme les transferències necessàries per a sufragar les actuacions”.
Per al president, és necessari que es puga recuperar per complet i #com més prompte millor el sistema de depuració d’aigües en les zones afectades. Un sistema que, tal com ha assenyalat, “s’havia convertit en referència absoluta en matèria de gestió hídrica”.
En esta línia ha recordat que la Comunitat Valenciana és el territori que més aigua recupera de tot el país amb el 40% d’aigua reciclada i “continuem tenint l’objectiu de passar al 45%” en els pròxims anys perquè “coneixem el valor de l’aigua”.
Pla d’Obres de Recuperació
L’EPSAR té com a principal missió evitar la contaminació mediambiental mitjançant la depuració de les aigües que s’aboquen dels mateixos municipis, de les Indústries i autoconsums, als mateixos rius i a aigües de domini marítim terrestre. És per això de vital importància que la reconstrucció de les instal·lacions danyades es realitze amb la màxima urgència i abocar aigua tractada amb les màximes garanties.
Més de 500 persones estan treballant en la reconstrucció de les estructures danyades. Fins al moment, s’ha recuperat el tractament complet de les aigües en pràcticament el 90% de les instal·lacions, tractant-se de manera parcial la resta de les aigües. És a dir, abocament 0 en totes les depuradores. La primera meta aconseguida ha sigut que estiguen totes les depuradores en funcionament.
El cost total que s’ha estimat en tota la reconstrucció de les infraestructures és d’aproximadament 100 milions d’euros. D’esta quantitat, l’EPSAR ha materialitzat en 24 contractes d’emergència, tant d’Execució d’Obra com de Direcció d’Obra, un import de 54 milions d’euros. En la resta de les obres, l’empresa pública ha coordinat els treballs de reconstrucció amb la Diputació de València, amb la Diputació de Castelló i amb les empreses gestores que realitzen la gestió de depuradores de titularitat municipal.
Després de finalitzar actuacions com la restauració el sistema d’aigües residuals a Vilamarxant i *Riba-roja o el col·lector provisional en el barranc del Pedrís i el sistema de bombament a Picanya per a acabar amb abocaments es treballa en altres actuacions. Destaquen la reposició de 5 quilòmetres de col·lectors en el terme municipal de Buñol, la reposició de tots els elements mecànics i elèctrics en la depuradora de Quart Benáger després que esta depuradora va ser totalment arrasada i la reposició de grups de bombament, col·lectors i altres elements electromecànics a Requena, Utiel, Cheste, Algemesí, Alzira i Benicarló.
Informació i foto: Generalitat Valenciana.