Assenyala que la proposta de la Comissió Europea de reduir de 133 a 27 dies de pesca “posa en greu perill la subsistència de l’activitat pesquera i a milers de famílies que depenen d’ella”
Lamenta que mentres la UE llastra la competitivitat d’un sector compromés amb el medi ambient, la descarbonització i la sostenibilitat, es beneficiaran altres països no comunitaris
Reclama al Govern central que “no mire cap a un altre costat, busque aliances i defenga d’una vegada per sempre els interessos d’un sector essencial per a Espanya”
Recorda el suport del Consell al sector per a “respondre a les seues necessitats” amb la creació d’una direcció general de Pesca, l’eliminació de les taxes als vaixells pesquers en els ports de la Comunitat o exempcions fiscals, entre altres
El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha instat la Unió Europea a “rectificar” davant la pròxima votació de l’“intolerable i nefast reglament” sobre la pesca en la Mar Mediterrània i la Mar Negra que condemna a la indústria pesquera de la Comunitat Valenciana a “la seua desaparició i posa en greu perill la subsistència de milers de famílies que depenen d’este sector”.
El cap del Consell ha assenyalat que la indústria pesquera del Mediterrani Occidental “ve des de 2020 reduint les captures i, per consegüent, els seus ingressos per les normatives europees, i la incapacitat del govern de Pedro Sánchez per a aconseguir aliances i defendre els interessos i necessitats del sector”.
Ara, esta nova mesura suposarà la punta a un sector “fonamental per a la Comunitat Valenciana i altres regions espanyoles” i que porta molts anys “perseguit i asfixiat per la indiferència del Govern central i l’anterior Consell”.
Així, els vaixells d’arrossegament espanyols del Mediterrani han passat de disposar de més de 200 dies de pesca anuals en 2019 a 133 en 2024, i d’aprovar-se la proposta, a uns 27 en 2025.
Sobre aquest tema, ha reclamat al Govern central que “done suport a les reivindicacions del sector pesquer i actue amb determinació d’una vegada per sempre en la defensa dels interessos d’una indústria essencial per a Espanya”, al mateix temps que ha assenyalat que “no poden mirar cap a un altre costat com ja han fet amb altres decisions europees que han afectat el sector primari espanyol i molt especialment al de la Comunitat”.
El president ha apel·lat a la “unitat d’acció i la col·laboració” entre administracions, sector, agents socials i grups polítics per a “remar en la mateixa direcció que no pot ser una altra que exigir a la Unió Europea que bloquege el reglament que suposa una reducció del 79% dels dies de pesca que conduirà a la ruïna del sector i de milers de famílies que, directament i indirectament, viuen de la pesca”.
Comunitat Valenciana, Andalusia, Balears, Catalunya i Múrcia s’unixen contra la proposta
En este sentit el cap del Consell ha fet referència a la carta remesa per la Comunitat Valenciana, Catalunya, Múrcia, Balears i Andalusia on s’indica que la proposta plantejada per la Comissió Europea contravé els principis de la Política pesquera comuna (PPC), ja que no garantix la consecució del principi establit en l’article 2 del Reglament 1380/2013.
Este article establix que és necessari garantir que les activitats de la pesca i l’aqüicultura siguen sostenibles ambientalment a llarg termini i es gestionen de manera coherent amb els objectius de generar beneficis econòmics, socials i ocupació, i contribuir a la disponibilitat de productes alimentaris.
De fet, les captures pesqueres de la Comunitat Valenciana van ser en 2022 de 17.233 tones amb un valor de 86,8 milions d’euros. Provincial, el sector pesquer alacantí és el més representatiu, tant en volum com en facturació, seguit del de Castelló i València.
El cap del Consell ha destacat el “valor estratègic” del sector pesquer en la Comunitat Valenciana que “a més de la seua aportació a l’economia i l’ocupació, forma part de les nostres senyes d’identitat, té una enorme tradició i arrelament en les poblacions costaneres i en la nostra dieta i gastronomia”.
Així mateix, Mazón ha lamentat que mentres la UE llastra la competitivitat d’un sector compromés amb el medi ambient, la descarbonització i la sostenibilitat, es beneficiaran a altres països no comunitaris.
De la mateixa manera, ha recordat el compromís del Consell amb el sector per a “donar resposta a les seues necessitats” amb la creació d’una direcció general de Pesca, l’eliminació de les taxes als vaixells pesquers en els ports de la Comunitat o exempcions fiscals, entre altres.
Informació: Generalitat Valenciana.