Assegura que el pacte “mostra la soledat del Govern central, la seua poca influència a la UE i la seua deixadesa” per a buscar socis i fer costat als pescadors
Remarca que l’acord “no està l’altura de l’esforç dels pescadors i posa en risc la seua supervivència amb inversions impossibles per a un sector ja molt castigat”
Recorda que el desmantellament del sector pesquer suposa una pèrdua de 85 milions d’euros anuals i 4.000 ocupacions en la Comunitat Valenciana
El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha manifestat que el pacte aconseguit a la Unió Europea sobre el repartiment de quotes de pesca per a 2025 “suposa un dur colp per al sector pesquer de la Comunitat que accelerarà la seua desaparició i multiplicarà l’abandó de vaixells”.
El cap del Consell ha assenyalat que este acord, que suposa reduir l’esforç pesquer dels de ròssec en un 66% al Mediterrani, “mostra la soledat del Govern central, la seua poca influència a Europa i la seua deixadesa” per a buscar socis i fer costat als pescadors del Mediterrani al no aconseguir la minoria de bloqueig per a frenar esta nova retallada. Sobre aquest tema, ha incidit que “amb el suport de tres països, que hagueren sumat el 35% de la població dels 27, es podria haver evitat”.
“El Govern central va anunciar un bloc al costat de França i Itàlia i només precisava un suport més que no han aconseguit”, ha subratllat Mazón.
“Una vegada més el Govern central s’ha mobilitzat tard i malament, demostrant la seua incapacitat i poc pes en les decisions de la Comissió Europea que tornen a perjudicar el sector primari de la Comunitat Valenciana”, ha remarcat.
En este sentit, ha afegit que “ja va passar amb l’agricultura o la ramaderia i ara amb la pesca, demostrant el nul interés de l’Executiu espanyol per un sector fonamental al nostre país i que se sent abandonat i utilitzat per un govern que deixa a l’estacada a milers de famílies i ocupacions”.
Per a Carlos Mazón el pacte “no està l’altura de l’esforç dels nostres pescadors i posa en risc la seua supervivència amb inversions impossibles per a un sector ja molt castigat”, en al·lusió al mecanisme de compensació que inclou un total de 12 mesures per a poder augmentar els dies de pesca establits.
Així mateix, ha assegurat que este acord “només beneficiarà a tercers països no comunitaris que no juguen amb les mateixes regles i pesquen en la mateixa mar que els nostres pescadors”.
Per això, ha lamentat que “enfront d’un sector com l’espanyol que està compromés amb la sostenibilitat, la descarbonització, el medi ambient i la innovació es premia als que no competixen sota les mateixes condicions”.
85 milions d’euros anuals i 4.000 ocupacions en risc
Carlos Mazón ha recordat que la decisió de la Unió Europea de reduir dràsticament els dies de pesca suposa “el desmantellament del sector pesquer”, que en la Comunitat Valenciana aconseguixen els 201 vaixells d’arrossegament, amb una pèrdua econòmica anual de 85 milions d’euros i l’eliminació de 4.000 llocs de treball directes i indirectes en el nostre territori.
En este sentit, s’ha compromés a “continuar lluitant” per a defendre els interessos del sector “amb tots els mecanismes i recursos al nostre abast” perquè “este Consell sí que cree en el present i el futur dels nostres pescadors, agricultors o ramaders”.
“Continuarem secundant-los i oferint-los tota la nostra ajuda amb mesures reals i efectives perquè és un sector essencial per a l’economia, per a la nostra societat i cohesió territorial”, ha afegit el *president.
Així, ha posat en valor algunes de les accions com l’eliminació de les taxes de la Generalitat als vaixells pesquers en els ports de la Comunitat pel que “a partir del pròxim 1 de gener de 2025 cap vaixell de pesca pagarà eixes taxes o la rebaixa en un 60% de l’Impost de Transmissions Patrimonials per a les propietats agrícoles, passant del 10 al 4%”.
Informació i foto: Generalitat Valenciana.