Destaca que la matrícula d’FP en la Comunitat Valenciana ha guanyat més de 9.500 alumnes en el curs actual respecte al 23-24, aconseguint un total de 120.311 estudiants
Posa en valor l’increment de les vacants en sectors en els quals falta personal i l’eixida professional és immediata, com a climatització de fred i calor, electricitat i manteniment, robòtica o informàtica
Afirma el compromís del Consell per “connectar l’oferta formativa amb l’ocupabilitat per a afavorir noves oportunitats laborals als nostres joves i més personal especialitzat a les empreses”
El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha afirmat que la Formació Professional “s’ha consolidat en la Comunitat Valenciana com una eixida per a proveir al teixit empresarial de personal qualificat i combatre l’atur juvenil”.
També ha assenyalat que la Formació Professional “cada dia té més prestigi en la Comunitat Valenciana i es comprova en l’auge de la matrícula”. Així, en el curs actual 2024-2025, la matrícula ha crescut en 9.560 alumnes respecte al curs anterior, aconseguint un total de 120.311 estudiants.
Per nivells d’FP, és significatiu el volum d’alumnat matriculat en el curs actual en cicles formatius de Grau Mitjà, amb 51.021 alumnes, mentres que l’FP de Grau Superior compta amb 55.280 alumnes. Estes dades situen a la Comunitat Valenciana entre les primeres d’Espanya.
“Cada vegada són més les persones que trien estudiar Formació Professional i les empreses que demanden este tipus de perfils professionals, per això la Generalitat ha incrementat l’oferta formativa, que compta este curs amb 243 grups més que el curs 23-24, aconseguint les 5.050 unitats”, ha assenyalat.
Este curs, a més, ha augmentat el nombre de places i de grups en les tres províncies de la Comunitat Valenciana, així com el nombre de cicles d’especialització. A més, en este any lectiu s’impartix en la Comunitat Valenciana les 26 famílies professionals que s’oferixen a Espanya.
“Des de l’inici de la legislatura hem comprovat com les empreses demanden cada vegada més personal especialitzat, per això reforçar l’FP ha sigut un encert”, ha assenyalat. Així, Mazón ha indicat que l’objectiu “és connectar l’oferta formativa amb l’ocupabilitat, per al que s’estan incrementant les vacants en aquells sectors en els quals falta personal i l’eixida professional és immediata, com a climatització de fred i calor, electricitat i manteniment, robòtica, informàtica i telecomunicacions”.
El president ha indicat que l’èxit de l’FP “té molt a veure amb què és una modalitat d’estudis que ha sabut adaptar-se a l’actualitat i permet la formació de la persona durant tota la seua vida”. “D’esta manera -ha assenyalat- és cada vegada més demandada tant per joves estudiants com per persones adultes que ja estan en actiu i que busquen actualitzar les seues competències, continuar aprenent i especialitzar-se”.
En eixe sentit, Mazón ha destacat la importància de les pràctiques en empreses a través de l’FP Dual, que este curs compta amb dos modalitats. D’una banda, l’FP Dual general, més semblant al model de fa anys, i per un altre l’FP Dual intensiva, amb la qual els alumnes combinen treball i formació en centres i en empreses, establint a més una relació laboral entre l’estudiant i l’empresa.
Desenrotllament econòmic i social
El president ha subratllat l’auge de la Formació Professional en els últims anys “no sols per al desenrotllament econòmic i social de qualsevol país, sinó com a mecanisme per a combatre el despoblament de zones rurals, les desigualtats que afecten col·lectius vulnerables i, en general, per a lluitar contra les de les desigualtats de la població i l’exclusió social”.
Així mateix, ha ressaltat la necessitat de continuar treballant en el sistema d’FP Dual amb l’ajuda de l’equip de prospectors i l’impuls dels consells territorials d’FP; així com en l’expansió i creixement de la xarxa de centres integrats de Formació Professional, que inclou la transformació de dos CIPFP a la província d’Alacant i el nou CIPFP de Gandia. Igualment, ha incidit en la inversió de 35 milions d’euros en el *Battery Campus de Sagunt que “reforça la nostra aposta per la creació d’ocupació sostenible”.
D’altra banda, el cap del Consell ha reiterat que “continuarem col·laborant amb clústers i empreses capdavanteres en innovació i sostenibilitat per a crear sinergies, així com fomentant i fent costat a xicotets empresaris i autònoms en col·laboració amb les Cambres de comerç i associacions empresarials perquè puguen beneficiar-se de l’atracció del talent que oferix la Formació Professional”.
Igualment, ha reincidit en l’“aposta per la internacionalització de la Formació Professional i portant al nostre alumnat a fer la formació en empresa a Europa”.
Informes especialitzats
Carlos Mazón ha destacat que els informes especialitzats més recents sobre Formació Professional ratifiquen el bon moment d’esta modalitat d’ensenyança en la Comunitat Valenciana.
Així, l’últim informe de l’Observatori d’FP d’una entitat financera situa a la Comunitat Valenciana per damunt de la mitjana d’Espanya quant a la taxa de finalització d’FP en totes les seues etapes, segons les dades referents al curs 21-22. Així, la taxa de finalització global es va situar en el 64,95% enfront del 62,74% d’Espanya. Per part seua, el Ministeri ha fet públic un informe que assenyala que set de cada 10 titulats en un Cicle Superior està treballant en els quatre anys següents a la graduació.
Així mateix, Mazón ha destacat “el prestigi de l’FP de la Comunitat a la Unió Europea” amb l’FP de Grau Superior reconeguda amb un nivell 5 en el marc europeu de qualificacions (EQF).
Informació i foto: Generalitat Valenciana.