L’objectiu és tindre més informació sobre la generació mensual dels residus i dels rebutjos a abocador i contribuir així a millorar les xifres de recuperació marcades per la llei
Cada municipi podrà adoptar mesures en continu sobre els diferents sistemes municipals de recollida de residus
El Consorci de residus C1 ha posat en marxa el nou servici de caracteritzacions de residus i rebutjos de residus per import màxim anual de 72.454,8 €, IVA inclòs, adjudicatària del concurs públic obert.
El Consorci de residus C1 pretén així conéixer amb major exactitud l’evolució mensual en la generació dels residus municipals i els rebutjos procedents dels 49 municipis consorciats, donat l’important component estacional dels residus, així com del rebuig, després dels variats processos de tractament en les instal·lacions del Consorci a Cervera del Maestre.
L’objectiu és que totes les administracions intervinents en el consorci, així com les empreses de gestió de residus que operen en la zona, tinguen un nivell de coneixement major de la generació mensual dels seus residus municipals, tant de la fracció reste com dels diferents models de recollida separada en origen de matèria orgànica (restes de menjar i gespa, principalment).
Gràcies a les noves caracteritzacions s’augmentaran també el número d’anàlisi del rebuig generat en les instal·lacions de tractament, amb l’objectiu de disposar de major quantitat d’informació per a poder reduir el rebuig a abocador i l’impacte econòmic de l’impost estatal a l’abocament.
Esta caracterització contínua dels residus permet elaborar un major nombre d’anàlisis mensuals de residus i el consorci podrà traslladar major quantitat d’informació de manera contínua, trimestre a trimestre, als municipis consorciats. Així, cada un d’ells podrà adoptar mesures de millora sobre els diferents sistemes municipals de recollida de residus.
De la mateixa manera, es pretén conéixer els diferents paràmetres de generació d’estos rebutjos, per a poder adoptar actuacions en relació al pagament de l’impost estatal a l’abocament, amb la intenció de reduir-lo al màxim.
De moment ja s’ha detectat l’elevada presència de residus tèxtils en les analítiques de determinades recollides de matèria orgànica, així com la presència de residus de bolquers entre els residus del contenidor de recollida separada de matèria orgànica. I és que, encara que pogueren semblar bioresidus, en realitat la normativa reserva el contenidor marró per a les restes de menjar, principalment, havent de depositar-se els tèxtils en els ecoparcs o contenidors de la via pública destinats a este efecte i els bolquers en els contenidors de la fracció reste.
Amb l’augment de les anàlisis i, per tant, de la informació relativa que s’extrau d’ells, el consorci podrà enfocar també les activitats d’informació ciutadana i conscienciació segons la problemàtica en cada lloc i generar així noves línies de treball entre totes les administracions consorciades: Generalitat Valenciana, Diputació de Castelló i els 49 municipis consorciats.
Compliment als nous requeriments normatius
El Consorci C1 acomplix així als nous requeriments de la normativa europea, estatal i autonòmica de residus aprovada en 2022 en la seua línia de millora contínua en la gestió de residus i de millorar el servici prestat als municipis i administracions consorciades.
Cal recordar que el Consorci de residus C1 és l’administració pública competent per a la valorització i eliminació de residus i la gestió d’ecoparcs dels 49 municipis del nord de la província de Castelló, ocupant una superfície geogràfica pràcticament del 50% de tota la província.
Informació i foto: Consorci C1.