Alcalà de Xivert-Alcossebre torna a ser líder en la recollida d’este tipus de residus en els contenidors grocs
Els grans municipis de l’àrea del Consorci Castelló Nord, Pla Zonal 1, han incrementat durant l’any 2024 la recollida separada en origen d’envasos lleugers. Alcalà de Xivert-Alcossebre torna a ser líder en la recollida d’este tipus de residus en els contenidors grocs amb una recollida separada en 2024 de 24,1 kg per habitant a l’any. La localitat ha superat a la resta de municipis grans de costa que, malgrat les seues bones dades, no han pogut millorar les seues xifres de 2023.
Veient l’escenari de lleuger creixement general respecte a l’any anterior quant a la generació global de residus municipals, Alcalà de Xivert-Alcossebre ha incrementat quasi un 11% la recollida separada d’envasos lleugers en contenidor groc en este període.
Al costat d’este municipi destaca Torreblanca, que ha canviat el model de contenidors a un sistema d’illes completes i ha aconseguit multiplicar per dos la taxa per habitant a l’any, passant de ser 9,2 kg en 2023 a 20 kg en 2024. En l’actualitat, en pràcticament tots els punts de contenidors del municipi hi ha un contenidor d’envasos lleugers i de paper-cartó, la qual cosa ha propiciat este augment. El principi de proximitat a la ciutadania a esta mena de contenidors ha fet possible esta dada.
A Alcalà de Xivert-Alcossebre i a Torreblanca li seguix Orpesa, que ha obtingut en 2024 una ràtio de 23,13 kg per habitant any, augmentant la seua taxa de 2023 que va ser de 22,5 kg.
Tot això en el seu conjunt evidencia l’important esforç d’estos municipis de costa en la millora contínua de la gestió dels seus residus municipals.
Envasos de vidre en iglú verd i canal de restauració
Pel que fa a la recollida separada en origen de vidre, l’increment ha sigut compartit entre diversos municipis de la costa del Nord de la província: Torreblanca, Orpesa i Cabanes han experimentat creixements de més d’un 10% en 2024 respecte a l’any anterior en els tres casos.
Alcalà de Xivert-Alcossebre i Peníscola tornen a destacar per tindre una ràtio de 37,5 i 35,3 respectivament, en els dos casos superiors a les de l’any anterior. La millor ràtio en 2024 torna a ser per a Alcalà de Xivert-Alcossebre, que fins i tot ha superat la de 2023.
Tots els municipis de costa del Consorci Castelló Nord-Consorci de Residus C1, han tornat a superar la ràtio de kg per habitant a l’any de 2023, amb una taxa de 21,37 de mitjana, mantenint-se la ràtio superior als 20 kg per habitant a l’any en estos municipis de la zona de costa on es concentra el 74% de la població censada de tot el consorci.
La presidenta del consorci, María Agut, ha volgut felicitar els municipis consorciats per esta important labor, animant-los a continuar avançant en estes línies de treball i altres que comporten una millora global de la gestió dels residus municipals: “És important posar en valor i agrair als nostres veïns i veïnes que col·laboren dia a dia amb els sistemes municipals de recollida separada” ha ressaltat, per a afegir que és important que la zona “per damunt d’unes dades històriques elevades i positius de recollida separada en origen, millorem any a any estes recollides, especialment també en els municipis de costa on les dificultats són majors per l’elevada estacionalitat.”
Estes dades, sumats a la recollida separa de la resta de municipis del consorci, els de recuperació dels ecoparcs del consorci i la millora en la planta de tractament de Cervera del Maestre “configuren un model de gestió positiu que ha de mantindre l’esforç en la millora contínua en totes les línies de treball de la gestió de residus municipals, de manera clara i objectiva, a la vista dels importants nous objectius que ens recalca Europa”, ha conclòs Agut.
Què és el consorci?
El Consorci Castelló Nord està format per 49 municipis de les comarques dels Ports, l’Alt Maestrat, el Baix Maestrat i part de la Plana Alta. Els ajuntaments d’eixos 49 municipis, al costat de la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana, es van unir per a gestionar de manera més eficient possible els residus urbans del Pla Zonal C1.
Informació i foto: Consorci Castelló Nord.