El conseller ha destacat “la importància d’erradicar tota mena d’agressió i garantir un entorn segur per als professionals que cuiden de la nostra salut”
A través d’esta campanya s’incidix en la consideració del personal sanitari com a autoritat pública, la qual cosa suposa una major pena per les agressions perpetrades
La Conselleria de Sanitat ha recordat amb motiu del Dia Europeu contra les Agressions a Metges i Professionals Sanitaris que qualsevol mena d’agressió o manifestació violenta cap als professionals és un delicte, que comporta una pena, sanció o multa.
Per tant, des de la Conselleria s’ha promogut la nova campanya de sensibilització per a enguany que sota el lema ‘Agredir al personal sanitari és delicte. I té impacte en l’atenció que reps’ pretén conscienciar a la població sobre la importància d’erradicar qualsevol mena de violència en l’àmbit de la sanitat.
En este sentit, el conseller de Sanitat, Marciano Gómez, ha animat a tota la població a involucrar-se en esta campanya “perquè entre tots podem erradicar qualsevol mena de violència o agressió que es produïsca en l’entorn sanitari, i garantir un entorn segur per a aquells professionals que es fan càrrec de cuidar de la nostra salut”.
De fet, les agressions al personal sanitari són un problema que principalment comporta grans danys, físics o psicològics, en els professionals atemptant contra el seu benestar i seguretat, al mateix temps que repercutixen en la qualitat de l’atenció que es presta al pacient.
“No podem permetre en cap concepte que un professional ni ningú exercisca la seua labor sota la pressió de la por o la inseguretat a poder ser agredit, per la qual cosa hem de continuar conjuminant esforços per a garantir el respecte i l’educació en el tracte que es dona als professionals en l’àmbit de la sanitat”, ha puntualitzat. A més, un tracte respectuós, basat en l’empatia i la comprensió influïx de forma molt positiva en el procés de curació del pacient.
Així, Marciano Gómez ha condemnat qualsevol signe de violència i ha assenyalat que “accions tan denigrants com les amenaces o actes violents no queden impunes perquè són delictes i consegüentment, estan penats”. Per això, a través d’esta campanya s’incidix en la consideració del personal sanitari com a autoritat pública, ja que això suposa una major pena per les agressions perpetrades.
Cal recordar que, després de la reforma del Codi Penal de l’any 2015, agredir o intimidar de manera greu a un professional sanitari es considera delicte d’atemptat. Els agressors podrien complir penes de presó d’un a quatre anys i multa de tres a sis mesos, fins i tot quan l’atac es produïra fora del seu lloc de treball, motivat per la seua condició de sanitari.
Contingut de la campanya
El contingut de la campanya d’enguany exposa les situacions reals de professionals de l’entorn sanitari (un infermer, una zeladora, una administrativa i un metge d’urgències), que han sigut víctimes d’una agressió, física o verbal, durant l’acompliment de les seues funcions.
Així, la campanya destaca les repercussions que comporten per a la seua salut este tipus d’agressions, com són trastorns d’estrés posttraumàtic, ansietat, fòbies o seqüeles psicològiques, a més dels danys físics, entre altres. Tot això, acompanyat de les consegüents baixes laborals i la dificultat en l’acompliment de les funcions. D’esta manera, l’objectiu se centra a conscienciar a la societat principalment sobre les repercussions tan greus que tenen per als professionals, i en conseqüència a l’atenció que reben els pacients.
D’ací, la importància que qualsevol persona que presencie una possible amenaça, insult o qualsevol signe de violència cap a un treballador o treballadora de l’àmbit sanitari haja de comunicar-lo.
La campanya es difondrà a través dels mitjans de comunicació, vídeos en les xarxes socials, mupies i tanques en la línia 0 de *Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV), amb metro i *Tram, a més d’en les pantalles de tots els centres sanitaris de la Comunitat Valenciana fins al 6 d’abril. Tots els materials de la campanya estaran disponibles des del 12 de març en la pàgina web de la Conselleria de Sanitat.
El 83,7% són agressions verbals
Segons les últimes xifres sobre agressions a professionals de l’àmbit sanitari de la Comunitat Valenciana, durant l’any passat es van produir 1.356 agressions, de les quals el 83,7% van ser verbals i un 16,3% van resultar agressions físiques.
Per províncies, es van registrar 517 agressions a personal sanitari d’Alacant (103 físiques i 414 verbals), 140 en centres sanitaris de Castelló (15 físiques i 125 verbals) i 699 a València (103 físiques i 596 verbals).
D’altra banda, cal destacar que la majoria d’actituds violentes o agressions es produïxen a l’entorn d’Atenció Primària, en el qual durant l’any passat es van notificar 725 agressions enfront de les 573 registrades en l’àmbit d’Atenció Hospitalària.
Pla Integral de Prevenció
Per a la prevenció i assistència de les agressions que puga patir tot el personal gestionat per la Conselleria de Sanitat, la Generalitat compta amb el Pla Integral de Prevenció de les Agressions en l’Entorn Sanitari.
Este pla té com a eix fonamental l’atenció integral a la víctima de l’agressió a través de l’assessorament i assistència jurídica, el suport institucional i l’assistència sanitària i psicològica. En este sentit, quan hi ha una denúncia d’agressió, l’assessorament legal i l’assistència jurídica als professionals del sistema sanitari està coberta a través del departament de salut, en coordinació amb els servicis jurídics de la Conselleria de Sanitat.
Així mateix, en cada departament de salut hi ha una persona interlocutora que coordina els canals de comunicació entre el departament i els interlocutors policials.
Finalment, respecte a les mesures de seguretat implantades en tots els departaments de salut, cal destacar, a més de la xarxa de vigilants de seguretat en centres sanitaris, l’aplicació informàtica Codi Alerta, instal·lada en els ordinadors per a millorar la seguretat dels professionals sanitaris davant possibles agressions.
Informació i foto: Conselleria de Sanitat.