La directora general de Patrimoni Cultural ha visitat la localitat, on ha reiterat la urgència d’estes actuacions per a evitar una major deterioració en un monument únic
Recorda, a més, la importància de reactivar com més prompte millor les obres de construcció del futur Parador de Turisme, projectat fa més de 20 anys
Amb esta visita la Conselleria reafirma el seu compromís amb el patrimoni històric de Morella, manifestat a través dels nombrosos escrits remesos a Turespaña
La Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació insistix en la necessitat que el Govern central, a través de Turespaña, duga a terme amb urgència la inversió inajornable en els Convents de Sant Francesc i les Monges Agustines de Morella per a evitar una major deterioració de l’edifici.
Així ho ha afirmat la directora general de Patrimoni Cultural, Marta Alonso, durant la visita que ha realitzat este divendres a Morella per a conéixer l’estat dels edificis històrics del futur Parador de Turisme de Morella, entre els quals es troben les dependències del Convent de Sant Francsc.
Amb esta visita, Cultura reafirma el seu compromís amb el ric patrimoni històric i monumental de Morella i amb el futur Parador de Turisme que s’ha posat de manifest prèviament amb la visita de la secretària autonòmica de Cultura, Pilar Tébar, i els reiterats escrits remesos a Turespaña per a accelerar este projecte.
En este sentit, Alonso ha assenyalat que «els efectes de les devastadores precipitacions del passat mes d’octubre són clarament visibles en molts dels béns integrants del patrimoni de la ciutat de Morella, particularment en els edificis que integren el Castell i, sobretot, en els convents de Sant Francesc i Santa Clara, propietat de l’Estat, que formen part del conjunt d’immobles en els quals es projecta el Parador».
Estos danys fan necessària una actuació urgent per a protegir les colles del claustre i consolidar el mur sud del refetor, que són les zones més afectades per l’aigua, “unes obres que, més de cinc mesos després, encara no s’han dut a terme, la qual cosa està provocant un empitjorament de la deterioració que ja patix este monument”.
Respecte al futur Parador de Turisme de Morella, Alonso ha recordat que la Conselleria de Cultura “ha sol·licitat reiteradament al Govern d’Espanya i en concret davant Turespaña, organisme del qual depén la Xarxa de Paradores d’Espanya, que impulse el projecte de construcció i posada en marxa d’este establiment, projectat fa més de 20 anys”.
Segons ha assenyalat la directora general, esta actuació “tindria una doble vessant positiva, ja que, d’una banda, permetria la rehabilitació definitiva d’uns edificis històrics de gran importància per al patrimoni cultural valencià com són el Castell i els convents de San Francisco i Santa Clara i, per un altre, l’obertura d’una instal·lació d’estes característiques suposaria un revulsiu econòmic de gran importància per a una zona especialment necessitada a causa del despoblament”.
Projecte de Parador
Cal assenyalar que el Govern estatal va anunciar fa més de 20 anys la creació d’un Parador Nacional de Turisme en el conjunt històric compost pel Castell i els Convents de Sant Francsc i de les Monges Agustines del municipi de Morella, en el que seria l’únic establiment de Paradores situat en un edifici històric en la Comunitat Valenciana.
La Generalitat recolza l’execució d’esta iniciativa que estimula la conservació d’edificis històrics de Morella a través de l’ús turístic, conjugant així la posada en valor del patrimoni amb la promoció del turisme espanyol en els mercats nacional i internacional.
Així mateix, des de la Generalitat es dona suport a l’elecció de la ubicació de Morella per a la labor d’ampliació dels immobles de la Xarxa de Paradores de Turisme d’Espanya, pel seu enclavament en una zona afectada pel creixent despoblament de les zones d’interior, que precisa d’iniciatives que servisquen a la seua dinamització social i econòmica.
En este sentit, l’Administració autonòmica ha tractat de facilitar l’execució d’este projecte en la mesura que siga possible, sempre des de l’estricta observança de la protecció del patrimoni cultural valencià.
Així, s’han realitzat les excavacions arqueològiques prèvies i els projectes globals d’actuació. També s’ha emés l’informe pertinent en el qual s’arreplega tots els elements monumentals que haurien de conservar-se, quins podrien ser eliminats i quins haurien de traslladar-se o museïtzar-se in situ amb la finalitat d’assegurar la projecció dels valors culturals de l’immoble, sense que en tot este temps s’haja avançat més enllà d’estes fases de projecció.
Informació i foto: Generalitat Valenciana.