Els xicotets municipis del Consorci de residus C1 han incrementat les seues recollides separades en origen en 2024 respecte a anys anteriors, igual que van fer els municipis grans de l’àrea consorciada. L’anàlisi de les dades provisionals de recollida separada en vorera de 2024 també llança unes bones dades de gestió i increment d’este tipus de residus.
Quant al paper-cartó en els contenidors de vorera, en 2024 destaca un increment de més d’un 23% en la recollida separada de paper i cartó en el contenidor blau respecte de 2022 en els municipis de Santa Magdalena de Pulpis, Càlig, Sant Rafael del Riu, Sant Mateu, Canet lo Roig, La Jana i Xert. L’increment de 2024 respecte de 2023 ha sigut d’un 4% addicional.
En relació a la ràtio de quilograms arreplegats per habitant a l’any, destaca el municipi de Santa Magdalena de Pulpis i San Rafael del Río, amb una ràtio superior als 11 quilograms per habitant a l’any en 2024, una xifra molt alta per a esta mena de municipis xicotets amb menor generació global de residus.
Quant als envasos lleugers arreplegats en el contenidor groc o porta a porta, el municipi que més ha arreplegat ha sigut Benlloch, que gràcies al seu nou sistema d’arreplegada porta a porta ha multiplicat per 6 la recollida separada d’envasos lleugers en 2024 respecte de 2022, sent l’increment d’envasos de 2024 respecte de 2023 d’un 18% addicional. En 2022, Benlloch va arreplegar selectivament en origen 2.069,02 quilos d’envasos, mentres que en 2024 ha arreplegat 14.170 quilos d’envasos lleugers, la qual cosa suposa 12,7 quilograms per habitant a l’any.
En relació als sistemes de recollida d’envasos lleugers en contenidor, destaca el municipi de Santa Magdalena de Pulpis amb una ràtio de 8,89 quilograms per habitant a l’any. Sant Mateu compta amb una ràtio de 8,76 quilograms per habitant a l’any.
En relació amb la recollida separada de vidre en el contenidor en 2024, destaquen els municipis de Xert, Càlig, Benlloc, Rossell, *Sant Rafael, La Jana, Morella, Vilafranca del Cid i Sant Mateu, entre altres, amb aportacions superiors als 10 quilograms per habitant a l’any, sent a Xert el de nivell superior amb 16 quilograms per habitant a l’any, seguit de Càlig, Rossell i Sant Rafael del Riu.
Estes ràtios són molt meritòries per a estos municipis xicotets, totes elles superiors als 11 quilograms per habitant a l’any de recollida separada de vidre en àrea de vorera. Cal tindre en compte que en 2023 la ràtio mitjana de tot el consorci, comptant amb els municipis turístics i estacionals, va anar de 21,4 quilograms per habitant a l’any, mentres que en 2024 ha sigut lleugerament superior, 21,7 quilograms per habitant a l’any, superior a les mitjanes autonòmiques en les dos anualitats.
El consorci continua compilant les dades de gestió de residus municipals de tota la seua àrea geogràfica (planta de tractament de Cervera del Maestre, ecoparcs i recollides separades en origen municipals), que seran oficials una vegada les dades de les recollides separades en origen estiguen auditats conforme a la normativa en vigor, al llarg de segon semestre de 2025.
Què és el consorci?
El Consorci Castelló Nord està format per 49 municipis de les comarques dels Ports, l’Alt Maestrat, el Baix Maestrat i part de la Plana Alta. Els ajuntaments d’eixos 49 municipis, al costat de la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana, estan units per a gestionar de manera més eficient possible els residus urbans del Pla Zonal C1. El consorci gestiona les instal·lacions de tractament i eliminació de residus, així com els ecoparcs, mentres els ajuntaments gestionen les seues recollides separades en àrea de vorera. El consorci manté més de 100 llocs de treball directes a temps complet entre tots els servicis que desenrotlla.
Informació i foto: Consorci Castelló Nord.