Els esportistes d’elit i el personal tècnic, entrenador, arbitral i jutge d’elit compten amb mesures de suport per a obtindre un bon rendiment i compaginar l’esport amb estudis o treballe
Presidència de la Generalitat, a través de la Direcció General d’Esport, ha reconegut la condició d’elit a un total de 3.892 persones, dividides entre esportistes, àrbitres/as i entrenadors/es en virtut dels resultats esportius aconseguits en competicions oficials durant el 2024.
Els esportistes d’elit i el personal tècnic, entrenador, arbitral i jutge d’elit gaudixen d’una sèrie de beneficis i mesures de suport que els permeten tant obtindre un bon rendiment en la seua activitat esportiva principal com compaginar esta amb tota mena d’estudis o treball.
La norma que regula els requisits per a aconseguir la condició d’esportista d’elit distingix entre esportistes d’elit alta competició i els esportistes d’elit promoció (menors de 16 anys). A més d’esportistes, també es qualifiquen àrbitres/as, jutges/as i entrenadors/as.
Per sexes, de les 3.892 persones 1.794 són dones i 2.098 homes. Esta xifra es traduïx que s’ha produït un increment en el percentatge del 3,05% respecte a l’any anterior en persones qualificades amb la condició d’elit, ja que en 2024 n’hi havia un total de 3.773 esportistes d’elit.
Per categories, s’ha qualificat d’elit a 3.875 esportistes, 5 entrenadors i 12 àrbitres (onze homes i una dona).
Dels 3.875 esportistes qualificats en 2024, 2.628 són esportistes de nivell elit promoció (1.217 dones i 1411 homes) i 1.247 són esportistes de nivell alta competició (576 dones i 671 homes).
Noms propis
En la llista destaquen esportistes olímpics com Liliana Fernández, Paula Soria i Pablo Herrera (voleibol); Christian Mosquera (futbol), Fátima Diame (atletisme); Sara Sorribes (tenis); Lara González (handbol); Sandra Ygueravide (bàsquet); Lola Riera (hoquei); Polina Berezina, Patricia Pérez i Mireia Martínez (gimnàstica rítmica); Laura Casabuena i Néstor Abad (gimnàstica artística); Salvador Cases (judo); Sebastián Mora (ciclisme); Ángela Martínez (natació); José Quiles (boxa); Leslie Romero (escalada) o els paralímpics Ricardo Ten (ciclisme); Héctor Catalá (triatló); Enrique Alhambra i Eva Coronado (natació) o Kim López i Ivan Cano (atletisme), juntament amb joves esportistes que comencen a ser protagonistes en les competicions estatals i internacionals.
A més, en les pròximes setmanes s’ampliarà el nombre d’esportistes d’alt rendiment amb la publicació de la llista parcial que arreplega els esportistes d’elit que han aconseguit resultats esportius durant els primers mesos del 2025 que els permetran acreditar la seua condició d’esportista d’elit, en el cas que siguen estudiants, abans d’iniciar les matriculacions o l’accés a la universitat per al pròxim curs acadèmic.
En la resolució publicada en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) es pot consultar la llista d’esportistes d’elit valencians de 2025,
Ajudes als esportistes d’elit
La Generalitat impulsa diferents línies d’ajudes per a fer costat als i les esportistes d’elit. En 2025 ja s’han convocat dos tipus de subvencions: ajudes per resultats en Jocs Olímpics i Paralímpics i Campionats del Món i d’Europa i ajudes per a la conciliació de la vida familiar i la formació i actualització de dones esportistes d’elit.
També està prevista la publicació, en els pròxims mesos, de les beques acadèmica esportives que permeten als joves esportistes compaginar i sufragar els gastos de la formació acadèmica, els entrenaments i les competicions d’alt nivell.
Informació: Generalitat Valenciana.