L’àrea d’Urbanisme de l’Ajuntament de Peníscola continua treballant en la consecució dels permisos per a executar les obres de reconstrucció d’accés al litoral sud.
Després dels efectes del pas de la Borrasca Glòria per la localitat el mes de gener passat, es van identificar diverses incidències en el vial que enllaça el nucli urbà de Peníscola amb el Parc Natural, pel litoral. En el ferm de la calçada es va identificar una clivella, la qual cosa ha comportat el tancament d’un carril de l’únic vial que accedeix a la zona. A més, es van identificar problemes en la fermesa del vial al pas per tres cales naturals al voltant de Racó Calent, la Cala del Moro i la Cala del Bessó.
El consistori, en diverses converses i una trobada en les mateixes dependències del servei provincial de Costes, va sol·licitar al Govern col·laboració en l’execució dels citats treballs, «no obstant això, no hi ha hagut finalment ajudes econòmiques per a això» ha explicat l’edil d’Urbanisme, Jorge Rovira. En aquesta direcció s’han encaminat diversos treballs en els últims mesos i negociat amb Costes que, malgrat no finançar les obres, ha d’autoritzar la seua execució.
Durant diverses setmanes es va estar estudiant, per part dels tècnics de totes dues administracions, trobar un punt de trobada entre el proposat per uns i per uns altres. “Després d’acordar el projecte a executar en la reparació de la clivella del vial i rebre la conformitat des del punt de vista mediambiental, ja tenim tota la documentació preparada i consensuada per a poder obtindre el permís en la major brevetat possible” ha indicat Rovira.
Les intervencions entorn de les tres cales naturals, a més, han exigit una revisió, així, els serveis tècnics contractats per l’Ajuntament han treballat en la presentació d’alternatives. Una de les qüestions que més preocupaven, en el cas de la cala situada en el Racó Calent, era l’existència de vegetació protegida, per la qual cosa – amb l’objectiu d’avançar en la resolució del projecte alternatiu-, es va convidar a la zona a la directora del Parc Natural de la Serra d’Irta, Aurora Quero, amb qui es va reunir el regidor per a valorar les actuacions a emprendre, tenint en compte que cal protegir als exemplars d’aquesta vegetació autòctona. “En cada cala hi ha una singularitat diferent i hem hagut de treballar en la redacció de les propostes d’obra alternatives, adaptant-nos a aquestes qüestions, amb l’objectiu d’obtindre l’autorització definitiva de Costes abans de finalitzar el mes de juny i poder procedir, així, a l’execució d’aquesta obra que és absolutament prioritària” ha senyalat el regidor.
L’Ajuntament ha sol·licitat un préstec de 2 milions d’euros, tant per a l’execució d’aquests treballs en zona sud, com per als treballs per a pal·liar els devastadors efectes del temporal en el litoral de la població. Amb una previsió de despesa d’un milió d’euros, aproximadament, en cada zona.