L’aforament de la instal·lació existent constata l’excel·lent qualitat de l’aigua i el bon estat de l’antiga construcció
Aquesta setmana s’ha portat a terme l’aforament del pou 2 de Canet lo Roig en el marc de les actuacions contemplades en el Pla Director de l’Aigua de la Comunitat Valenciana i que tenen com a objectiu habilitar una infraestructura que permeta solucionar els problemes de subministrament d’aigua que afecta les poblacions de Canet lo Roig, Traiguera i La Jana.
La prova de l’aforament, realitzada amb un equip de bombeig, ha servit per a conéixer dades que s’incorporaran al projecte. L’alcaldessa de Canet lo Roig, María Ángeles Pallarés, acompanyada dels seus homòlegs de Traiguera, Javier Ferrer, i de La Jana, Domingo Tolós, ha visitat els treballs i ha destacat, entre altres aspectes, «l’excel·lent» qualitat de l’aigua, ja que «llança uns paràmetres òptims i, a més, la instal·lació està en bon estat. És una magnífica notícia, tenint en compte que aquest pou portava tancat des de 2007».
En les labors, supervisades per tècnics de la Direcció General de l’Aigua responsables de l’elaboració del projecte, han participat operaris de «Aguas de las Cuencas Mediterráneas, S.M.E., S.A.» (Acuamed), l’empresa pública que actua sota la tutela del Ministeri per a la Transició Ecològica i que en el seu moment es va encarregar de la construcció del pou.
«La idea -ha avançat Pallarés- és elaborar tots els projectes enguany, perquè a més, va un camp d’uns 4.200 metres quadrats de plaques solars i, una vegada es realitzen tots els tràmits i disposem dels permisos pertinents, traurem les obres a licitació previstes per al 2022». Paral·lelament, i de la mà de la Diputació de Castelló, els ajuntaments de Canet lo Roig, Traiguera i La Jana, constituiran un consorci. «Ens han assessorat que és la forma jurídica idònia per a poder posar la instal·lació en funcionament, licitar el manteniment d’aquesta, calcular els costos i la distribució que correspon a cada municipi», ha afegit.
Projecte
El projecte, que compta amb una inversió de més de 2 milions d’euros finançats per la Generalitat Valenciana, contempla, entre altres treballs, la construcció d’un depòsit nodrissa de 1.600 metres cúbics que subministrarà aigua a les tres poblacions i, en el cas de Canet lo Roig, també es construirà un altre depòsit, al costat del ja existent, amb una capacitat de 200 metres cúbics, «el que hi ha ara disposa de 175 metres cúbics i amb aquest sumaria un total de 375 que, amb l’aigua que ens corresponga de la nodrissa, ens permetria pal·liar els problemes de sequera que es produeixen a l’estiu».
Amb la posada en marxa de la nova infraestructura, Traiguera deixarà d’utilitzar el pou amb el qual compta, «l’aqüífer té un elevat nivell de nitrats i el consistori es veu obligat a comprar l’aigua a una comunitat de regants», ha indicat Pallarés, alhora que ha matisat que, en principi, La Jana i Canet lo Roig continuaran amb el subministrament habitual, «en el cas de Canet lo Roig continuarem amb el proveïment d’aigua de Vallibona i Molí de la Torre però amb la tranquil·litat de tindre un depòsit que assegure la provisió d’aigua per a donar servei a la població en època de sequera».
Oportunitats
Les futures instal·lacions, en paraules de Pallarés, «suposaran un pas més en la lluita contra la despoblació perquè obriran noves vies per a la instal·lació en la nostra zona d’explotacions agropecuàries i altres empreses que precisen un subministrament important d’aigua per al seu funcionament i això redundaria en la creació de llocs de treball i noves oportunitats de negoci».