El Govern central ha ratificat el Pla de Territorial de Sostenibilitat Turística en Destí de la Comunitat Valenciana 2021, amb un finançament de 49,85 milions d’euros procedents de Fons Next Generation EU.
Així ho ha comunicat la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, en la Conferència Sectorial de Turisme, on ha participat el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer.
El Pla Territorial de Sostenibilitat Turística en Destí de la Comunitat Valenciana ratificat comprén onze plans de Sostenibilitat Turística en Destí (Alcalà de Xivert-Alcossebre, Alcoi, Benissa, Bocairent, Cullera, Dénia, Finestrat, Orpesa, Terra Boval, Torrevieja i València), i les Accions de Cohesió de Destí (ACD), que comprén huit accions transversals en tota la Comunitat.
Colomer ha ressaltat que el Pla s’engloba entre les actuacions de reactivació econòmica i de l’ocupació.
L’objectiu general se centra en la millora de la sostenibilitat turística del destí, fonamentant-se en huit pilars: sostenibilitat, hospitalitat, vertebració territorial, desestacionalització, segmentació de demanda, capital humà, responsabilitat i seguretat.
El Pla «té com a objectiu la cohesió territorial de tot el nostre territori, facilitant eines per a transformar els destins dotant-los d’una major capacitat per a superar problemes, mitjançant la modernització del teixit productiu, l’impuls a la descarbonització, el respecte al medi ambient, el foment de la digitalització i la millora de les estructures i recursos», ha assenyalat Colomer.
Distribució del pressupost
Els 49,85 milions d’euros de pressupost per al Pla Territorial es distribuiran entre els 11 Plans de Sostenibilitat Turística en Destí extraordinaris i l’ACD Comunitat Valenciana.
En concret, el Pla de Sostenibilitat Turística en Destí Alcalà de Xivert-Alcossebre comptarà amb 3 milions d’euros de pressupost; el d’Alcoi també 3 milions d’euros; el de Benissa amb 2.452.101 euros; Bocairent amb 1.499.955,60 euros; el PSTD Cullera amb 2.999.375 euros; el de Dénia amb 3 milions d’euros; Finestrat, 3 milions d’euros; Orpesa amb 2.999.174,40 euros; el TSTD Terra Boval tindrà 1,5 milions d’euros; Torrevieja 3 milions d’euros i València 7,5 milions.
A més, es destinarà 15.899.393 euros a les Accions de Cohesió de Destí (ACD), que contenen huit 8 accions transversals a tota la Comunitat Valenciana.
Plans de Sostenibilitat Turística Ordinaris
Cal assenyalar que l’Estratègia de Sostenibilitat Turística en Destí es divideix en un programa de plans ordinaris i una altra convocatòria extraordinària on s’inclouen els onze plans de Sostenibilitat Turística de la Comunitat Valenciana, a més de les ACD que ha ratificat hui el Ministeri.
El programa ordinari engloba als plans de Sostenibilitat Turística en Destí, on la Comunitat Valenciana ja compta amb quatre plans aprovats (Benidorm, Gandia, Peníscola i Altea).
El responsable de Turisme ha recordat que el primer dels municipis de la Comunitat Valenciana a entrar va ser Benidorm, al costat de Gandia, i enguany han sigut seleccionats Peníscola i Altea.
Línies d’ajudes del Ministeri
En aquesta trobada de coordinació entre l’Estat i les administracions autonòmiques en matèria turística també s’ha presentat ‘l‘Estratègia Experiències Turisme Espanya’, una línia d’ajudes de concurrència competitiva del Ministeri per a impulsar productes i experiències turístiques.
Colomer ha destacat que «es tracta d’una línia d’ajudes necessària per als productes turístics de la Comunitat Valenciana», però ha manifestat la seua «disconformitat, ja que perjudica iniciatives que es desenvolupen en la Comunitat Valenciana, que no podran veure’s beneficiades per aquestes ajudes», en la seua opinió.
La Conferència Sectorial de Turisme també ha aprovat les bases comunes per a la convocatòria d’ajudes en matèria d’eficiència energètica i economia circular.