Tots els departaments de salut redueixen l’espera mitjana per a ser intervingut quirúrgicament, que baixa 13 dies en un mes i 26 en un any
Les operacions programades i per autoconcert continuen la tendència a l’alça de mesos anteriors
El temps de demora per a ser intervingut quirúrgicament en un hospital públic de la Comunitat Valenciana continua reduint-se. En concret, durant el mes de novembre, la demora mitjana total per a passar per quiròfan als hospitals valencians se situa en 94 dies, 13 menys que el mes d’octubre (107) i 26 menys que al novembre de l’any passat (120). Es tracta de la demora més baixa des de l’inici de la pandèmia, al març de 2020.
Aquesta reducció de l’espera mitjana per a ser intervingut quirúrgicament es reflecteix en tots els departaments de salut i és especialment significativa a Elda (-30%), La Ribera (-21%) i Gandia (-21%).
Respecte a les especialitats, les demores mitjanes s’han reduït en totes, incloses les que més sol·licituds quirúrgiques tenen: traumatologia (21 dies menys), oftalmologia (-8) i cirurgia general (-11). La disminució en els dies d’espera és considerable, a més, en cirurgia pediàtrica, amb una reducció de la demora de 14 dies, cirurgia maxil·lofacial (-13), i cirurgia plàstica, neurocirurgia i cirurgia toràcica (12 dies menys d’espera en cada especialitat).
D’altra banda, al novembre, el total de persones que han deixat d’estar en la llista d’espera es xifra en 28.013, és a dir, 2.022 més que el mes d’octubre.
Alineat amb aquesta millora, en l’últim mes, s’ha produït un increment del 10% en el nombre d’intervencions programades als hospitals del sistema sanitari públic, que han passat d’11.160 el mes d’octubre a 12.254 al novembre.
Finalment, ha augmentat un 15,3% l’activitat per autoconcert, quan el personal sanitari i no sanitari, de manera voluntària i retribuïda, allarga la seua jornada per a realitzar activitats quirúrgiques. Concretament, les intervencions per autoconcert han passat de 2.819 el mes d’octubre a 3.250 al novembre.
«Aquestes bones dades -adverteix la secretària autonòmica d’Eficiència i Tecnologia Sanitària, Concha Andrés– cal valorar-los amb prudència, ja que cal estar molt atents a la situació epidemiològica, que pot condicionar l’activitat assistencial, encara que en tot cas, sempre estan garantides les operacions urgents i no demorables.
A més, s’ha fet un esforç ímprobe per atendre a totes les persones amb patologies no-COVID. Ara bé, afrontem un repte col·lectiu sense precedents i només el superarem units, remant tots en la mateixa direcció».