Els representants d’Albarrasí (Terol), Ayllón (Segòvia), Calaceite (Terol), Lucainena de les Torres (Almeria), Maderuelo (Segòvia) Medinaceli (Soria), Mojácar (Almeria), Morella (Castelló), Pampaneira (Granada), Peníscola (Castelló), Puertomingalvo (Terol), Rubielos de Mora (Terol), Valderrobres (Terol) i Valverde dels Rierols (Guadalajara), seran reconeguts per l’Associació Els Pobles més Bonics d’Espanya en el seu X Aniversari.
Serà durant l’Assemblea General que es realitzarà a Grazalema, al desembre d’enguany, on es festejarà els 10 anys de la seua incorporació a la xarxa. Si en 2013 van ser 14 els pobles que es van unir a l’Associació, per la seua bellesa, excel·lent conservació del patrimoni, compromís amb un turisme de qualitat i la preservació de la seua cultura i tradicions, hui són 111 pobles els que reivindiquen el sentiment rural i la necessària protecció del turisme de qualitat a Espanya.
En paraules del seu president Francisco Mestre, “en aquests anys l’Associació ha demostrat la seua gran importància en el turisme d’Espanya, convertint-se en la referència de moltíssims turistes que volen visitar els pobles de la nostra Xarxa, però no sols això, sinó que ha aconseguit que els nostres pobles també hagen millorat en molts aspectes, aconseguint la tan anhelada desestacionalització”.
Per a Ángel Pérez, alcalde de Pampaneira (Granada) – “Per als veïns de Pampaneira, entrar en l’Associació els Pobles més Bonics d’Espanya va suposar en el seu moment un reconeixement a la labor que conjuntament amb l’Ajuntament hem fet al llarg dels anys per mantindre el nostre patrimoni arquitectònic, mediambiental i per conservar les nostres tradicions”.
“Des del punt de vista turístic, encara que Pampaneira ja era conegut com un municipi turístic, s’ha observat que el turisme s’està desestacionalitza’n. En comptes de tindre esdeveniments amb moltíssima afluència ara tenim turisme el llarg de tots els mesos de l’any, això ha suposat una millora en condicions de vida dels veïns”.
Un segell de qualitat
L’Associació s’ha convertit en un segell de qualitat que reconeix als pobles que constitueixen un exemple notable de destinació turística de qualitat amb béns arquitectònics, culturals i naturals, que preserven i promouen els valors, productes i estils de vida tradicionals, que tenen un clar compromís amb la innovació i la sostenibilitat en tots els seus vessants, i on la bellesa i l’harmonia estètica, són els seus senyals d’identitat.
Andrés Martínez, alcalde de Peníscola (Castelló) – “Per a Peníscola formar part de l’Associació significa compromís. El nostre convenciment i implicació per posar en valor el llegat dels nostres avantpassats promovent l’activitat turística sostenible i treballant-la en xarxa continuen intactes. Que la nostra marca de ciutat compte amb el segell de qualitat de l’agrupació és una aliança ara ja irrenunciable, perquè ens identifiquem plenament amb els valors i la voluntat de promoció, divulgació i posada en valor del patrimoni que promou conjuntament l’associació”.
Referent internacional del turisme de qualitat
En aquests anys l’Associació ha fet grans passos i s’ha convertit en un referent del turisme de qualitat a Espanya. És membre Assessor del Comité Avaluador Best Tourism Villages by UNWTO, representa a Espanya dins de la Federació Internacional “Els Pobles més Bonics de la Terra” al costat de representants de França, Itàlia, Suïssa, la Xina, Alemanya, Bèlgica, Líban, Rússia o el Japó, entre altres països.
Per a Ángel Gracia, alcalde de Rubielos de Mora (Terol) “Des dels seus inicis, Rubielos de Mora va mostrar la seua confiança en el projecte de l’Associació, reconeixent el seu potencial per a impulsar el turisme en les zones rurals. Aquesta confiança va ser un punt d’inflexió. El turisme ha experimentat un notable creixement. Formar part d’aquesta associació no sols és un aval per a visitant, sinó que també suposa un prestigi i un reconeixement per als municipis”.
“La labor realitzada en la promoció i difusió, així com a mantindre alts estàndards de qualitat en tots els destins que integren l’associació, és una garantia innegable per a aquells que s’acosten i participen d’aquesta distinció. En Rubielos de Mora, ens sentim veritablement orgullosos i satisfets de ser part de l’Associació dels Pobles Més Bonics d’Espanya. Estem plenament convençuts que aquest avanç i desenvolupament turístic seguiran en constant creixement”.
L’Associació organitza periòdicament en el Palau del Senat, les Jornades sobre ‘Turisme, innovació i medi ambient a l’Espanya rural’, en la qual alcaldes, tècnics i regidors transmeten les seues preocupacions a alts càrrecs del Govern d’Espanya i del teixit empresarial, abordant diferents vies per a promoure el desenvolupament i l’arribada de nous habitants als pobles, o la presentació de projectes davant el Parlament de Brussel·les en vies a frenar la despoblació que pateixen molts municipis rurals espanyols.
Per a Carlos Luis Boné, alcalde de Valderrobres (Terol) – Per a Valderrobres és clar que formar part de l’Associació ha suposat un abans i un després per al municipi a nivell turístic, no sols pel que fa a l’increment de turistes que visiten el nostre municipi cada any, sinó també ens ha fet conscienciar-nos de la qualitat del ric patrimoni arquitectònic que tenim i que hem de cuidar-lo, preservar i potenciar-lo”.
“Hem multiplicat per tres el turisme, passem de tindre un turisme molt localitzat en les comunitats veïnes a visitants de tota Espanya, i durant tot l’any. Pertànyer a l’associació és un plus en el seu prestigi. Els Valderroblenses ens sentim superorgullosos de formar part d’aquesta associació, perquè crec que demostra que són unes sigles de qualitat d’un territori, un club selecte que potència i dona nom als nostres pobles”.
Per a José Luís Bermejo, alcalde de Valverde dels Rierols (Guadalajara) – S’ha notat en aquests 10 anys l’augment de turista entre setmana, de dilluns a divendres. Cada dia tenim major nombre de visitants, i ja no sols de Madrid o Guadalajara, ara ens visiten de tots els racons d’Espanya i es comença a notar l’afluència des de fora de les nostres fronteres. En aquests anys s’han obert noves cases rurals, i un restaurant per a donar servei a aquests turistes que ja venen durant els 365 dies de l’any, la vertadera solució per a fixar la població”.