L’Institut Cartogràfic Valencià (ICV), organisme dependent de la Conselleria de Medi Ambient, Infraestructures i Territori, ha conclòs l’anomenat ‘Vol 2024’ en el qual s’han pres 6.407 fotografies aèries digitals de 22 centímetres de resolució de la totalitat del territori valencià i que, ara mateix, s’estan processant per a la seua publicació en la seua fototeca, a la qual es pot accedir en l’adreça web de la geofototeca de l’Institut Cartogràfic Valencià. L’ICV realitza un vol tots els anys la consulta dels quals és universal i gratuïta en Internet.
La fototeca de l’Institut Cartogràfic Valencià és una de les aplicacions integrants de la *Cartoteca digital i per tant un element més del Sistema Cartogràfic Valencià. En la fototeca es dona accés a la visualització, consulta, impressió i certificació de més de 250.000 fotogrames històrics obtinguts en més de 120 vols fotogramètrics diferents realitzats al llarg del temps. De fet, el vol més antic que es conserva és el realitzat en 1929 per l’aviador i militar Julio Ruiz de *Alda sobre el sud de la província d’Alacant i que consta de 3.522 fotografies.
El conseller Vicente Martínez Mus ha destacat que la fototeca de l’ICV “arreplega el major fons històric d’informació geogràfica de la Comunitat Valenciana que continua creixent gràcies a la labor dels professionals que han convertit a l’Institut en una referència tècnica i científica de primer orde que cal posar en valor”.
El conseller ha explicat que els avions que contracta la Generalitat per a realitzar el vol de cada any van equipats amb instruments de posicionament i sistemes inercials que permeten disposar de la posició espacial de cadascun dels centres de projecció dels fotogrames, la qual cosa permet georeferenciar de manera ràpida i precisa cada imatge”.
A més de les fotografies realitzades per l’ICV, la fototeca té també vols més antics d’altres administracions com el Cadastre o les Confederacions Hidrogràfiques, el Govern i fins i tot les Forces Aèries dels Estats Units.
De fet, en la fototeca de l’ICV es pot consultar les imatges preses per l’anomenat ‘Vol Americà, Sèrie A’ que es va dur a terme entre 1945 i 1947 amb cambres Fairchild K-17B i Fairchild K-18 i que va servir als aliats per a planificar el final de la II Guerra Mundial.
També es conserva el vol fotogramètric pancromàtic realitzat en el període comprés entre els anys 1976 i 1978, per encàrrec dels Ministeris d’Agricultura, Obres Públiques i Urbanisme, Hisenda, de l’Aire i de l’Institut Geogràfic i Cadastral i el vol fotogramètric en color *RGB realitzat per encàrrec de l’Institut Geogràfic Nacional l’any 1999.
En este sentit, el conseller Martínez Mus ha destacat “el creixement exponencial de l’ús de la fototeca de l’ICV per part de la ciutadania”, ja que, durant l’any 2023, l’ICV va realitzar a través d’esta ferramenta la certificació de més de 6.000 fotogrames i durant els sis primers mesos d’este 2024 s’han facilitat més de 78.000 visualitzacions de fotogrames històrics i expedit més de 5.000 certificacions.