L’Institut d’Investigació Sanitària La Fe (IIS La Fe) coordinarà durant els pròxims cinc anys el projecte SYNTHIA, en el qual participen entitats de 16 països europeus. Es tracta d’una col·laboració publicoprivada, finançada per la Unió Europea a través d’Iniciativa de Salut Innovadora (Innovative Health Initiative, IHI, per les seues sigles en anglés), que compta amb 22,4 milions d’euros i l’objectiu dels quals és revolucionar la medicina personalitzada mitjançant l’ús de dades sintètiques.
L’acte de presentació d’este projecte ha tingut lloc en la sala d’actes de l’Hospital la Fe, i ha comptat amb l’assistència del conseller de Sanitat, Marciano Gómez, la directora general d’Investigació i Innovació, Mariola Penadés, i la gerent de l’IIS La Fe, entitat que coordina el projecte, María José Carrión.
Durant l’acte, Marciano Gómez ha assenyalat que “per a la Conselleria de Sanitat és una prioritat garantir que el coneixement i els avanços científics es compartisquen de manera efectiva i equitativa, i que s’apliquen tant en el camp assistencial com en el d’investigació, perquè tots dos tenen impacte en la qualitat de cures que oferim als pacients”.
En este sentit, ha assenyalat que “el projecte SYNTHIA és un exemple d’això, que ens permetrà el desenrotllament de la intel·ligència artificial, salvaguardant a més la seguretat i protecció de les dades dels pacients, un aspecte fonamental i imprescindible. Per això, estem coordinant l’activitat de les fundacions i instituts d’investigació amb la finalitat de complir eixos objectius”.
Dades sintètiques i assajos d’un sol braç
Les dades sintètiques, generats artificialment per a imitar dades reals de pacients, representen la solució als desafiaments actuals de la investigació en salut. Estes dades permeten superar les limitacions d’accés a conjunts de dades del món real d’alta qualitat i abordar les preocupacions sobre la privacitat dels pacients. No obstant això, existixen preguntes sobre la qualitat i l’aplicabilitat de les dades.
SYNTHIA abordarà estos desafiaments mitjançant el desenrotllament de ferramentes i mètodes validats per a la generació de dades sintètiques en diferents tipus d’informació, com a resultats de laboratori, notes clíniques, genòmica i imatges. El consorci treballarà amb la informació generada al voltant de sis malalties d’impacte com són tumors sòlids (pulmó i mama), càncers de sang (mieloma múltiple i limfoma difús de cèl·lules B grans), alzheimer i diabetis tipus 2.
Així mateix, SYNTHIA preveu generar bases de dades que podrien ser utilitzades per l’Agència Europea del Medicament per al disseny de nous assajos clínics d’un sol braç, la qual cosa permetria l’aprovació de medicaments més eficients, accelerar l’accés dels pacients a estos tractaments i reduir el cost d’eixes teràpies.
Els assajos clínics d’un sol braç són estudis clínics en els quals tots els pacients reben el mateix tractament, sense grup control o placebo. En esta mena d’assajos no es comparen dos o més teràpies, sinó que s’avalua l’eficàcia i seguretat d’un únic tractament en un grup de pacients. Estos assajos s’usen en malalties rares o quan la medicació té clars efectes beneficiosos.
La generació de dades sintètiques en SYNTHIA facilitarà este tipus d’assajos en proporcionar conjunts de dades que servisquen com a comparador virtual, evitant la necessitat de reclutar pacients per a grups de control tradicionals desbloquejant, així, noves possibilitats en la investigació en salut.
Una plataforma federada per a la comunitat investigadora
El component clau de SYNTHIA és la seua plataforma federada, que servirà com a recurs central per a la comunitat investigadora. Esta plataforma proporcionarà fluxos de treball de generació de dades sintètiques adaptades a necessitats específiques, juntament amb marcs sòlids per a avaluar la privacitat, qualitat i aplicabilitat de les dades. Cada conjunt de dades estarà clarament etiquetat amb la seua idoneïtat per a diverses aplicacions d’investigació, fomentant la confiança entre els actors i promovent l’ús responsable de les dades sintètiques.
SYNTHIA està constituït en un consorci de 32 socis que inclou institucions públiques acadèmiques, hospitals i universitats, i tecnològiques expertes en intel·ligència artificial, grans indústries farmacèutiques i de tecnologia en imatge, la fundació Gates Venture, associacions de pacients i agències avaluadores i reguladores de tecnologia sanitària. Els resultats del projecte estaran disponibles en obert per a investigadors de tot el món, fomentant un entorn col·laboratiu en el qual la innovació i la seua transferència a pacients i societat són la seua raó de ser.