“APNAL-Ecologistes en Acció de Vinaròs denúncia la tala de la segona carrasca més gran existent en el terme municipal de Vinaròs, amb una edat estimada de més de 150 anys”
A mitjans de març va ser talada, de moment impunement, una carrasca o alzina (Quercus ilex) centenària situada en el polígon 6, parcel·la 17 de la zona Melilles, situada en una finca privada de cultius de tarongers dins del terme municipal de Vinaròs.
L’exemplar tenia una copa de 20 metre i un perímetre de tronc (mesurat a 1,30 m del sòl) de 2,80 metres, la qual cosa la convertia en el segon arbre monumental d’interés local, només superat per la carrasca dels Plans, amb 2,99 metres de perímetre de tronc. Estes característiques la feien mereixedora d’una protecció legal, tant autonòmica com local, d’acord amb la Llei 4/2006, de 19 de maig, de patrimoni arbori monumental de la Comunitat Valenciana, que en el seu article 4, apartats 3 i 4, ja pren mesures cautelars per a preservar l’arbratge que no complix amb els condicionants de protecció genèrica i automàtica.
La Llei diu: …“Article 4. Protecció genèrica.
1. Es declaren protegits genèricament, sense necessitat de resolució singularitzada els exemplars de qualsevol espècie arbòria existent en la Comunitat Valenciana que igualen o superen un o més dels següents paràmetres:
350 anys.
30 metres d’altura.
6 metres de perímetre de tronc, mesurat a una altura d’1,30 m de la base.
25 metres de diàmetre major de la copa, mesurat en la projecció sobre el pla horitzontal.
Per a les diferents espècies de la família Palmae que superen els 12 metres d’estípite, amb excepció de «Washingtonia robusta» H. A. Wendland., el llindar del qual s’establix en 18 metres.
2. No obstant l’anterior, els organismes competents enumerats en l’article anterior procediran a declarar la seua protecció expressa i promouran la seua inclusió en el catàleg d’arbres monumentals de la Comunitat Valenciana.
3. Aquells arbres que no complisquen amb els criteris establits en el paràgraf 1 del present article i que, per tant, no gaudisquen d’una protecció genèrica, quan es troben en perill i es consideren mereixedors de protecció d’acord amb esta Llei, podran ser protegits cautelarment. Esta resolució podrà dictar-se per l’Administració competent per a la seua posterior protecció i no tindrà una vigència superior a tres mesos, i podrà ser renovada per tres períodes similars més.
4. Subsidiàriament, en cas d’inactivitat per l’òrgan competent, de manera excepcional, la Conselleria competent en la matèria, podrà acordar este tipus de protecció.”…
Desgraciadament, este gegant no es trobava catalogat ni identificat per les administracions competents en matèria ambiental, tant a nivell autonòmic com a nivell local, deixant clar que es fa una escassa labor de camp al respecte per part de la Generalitat Valenciana i pràcticament no es fa res a nivell de cada municipi.
Per exemple, el Catàleg d’Arbratge d’Interés Local de Vinaròs porta sense actualitzar-se des de 2007, a pesar que la nostra organització, el 2 de març de 2010, va sol·licitar, per escrit, l’actualització del mateix i la inclusió dels 20 exemplars descoberts en el paratge Soterranyes baixes. Respecte al Catàleg d’arbres monumentals i singulars de la Comunitat Valenciana, este va ser actualitzat el 23 de març de 2023, però sense actualitzar-se realment amb nous descobriments, investigacions científiques, pèrdua d’exemplars per malalties, incendis forestals, activitats urbanístiques, riuades, etc.
Considerem que la tala d’este exemplar centenari de carrasca és un delicte ambiental i les administracions (agents mediambientals, SEPRONA i Policia Local de Vinaròs) han fet cas omís dels advertiments d’alguns ciutadans preocupats pel seu futur en estar situat en una finca de cultius intensius de cítrics i els perills que això comporta (herbicides, abús de pesticides, poques i maquinària, etc.).
APNAL-Ecologistes en Acció ha denunciat estos fets abans les administracions competents en matèria ambiental i davant l’Ajuntament de Vinaròs, perquè s’investigue esta greu agressió mediambiental, es prenguen mesures al respecte, s’actualitzen els catàlegs d’arbratge monumental, es depuren responsabilitats i creuen protocols per a evitar més pèrdues del nostre valuós patrimoni arbori.
Informació i foto: Apnal-Ecologistes en Acció de Vinaròs.