La Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, a través de la Direcció General d’Ordenació Educativa i Política Lingüística, ha organitzat una jornada amb motiu del Dia Europeu de les Llengües, una iniciativa del Consell d’Europa, amb el suport de les diferents institucions de la Unió Europea, que des del 2001 promou el plurilingüisme i la diversitat lingüística en tot el continent.
Durant la inauguració de la jornada, el director general d’Ordenació Educativa i Política Lingüística, Ignacio Martínez, ha destacat la diversitat lingüística i la riquesa existent a Europa “que permet aconseguir una major comprensió intercultural i cohesió social”.
La jornada compta amb ponències d’experts d’institucions europees com Teresa Coutinho, responsable d’Educació, Joventut i Valors de l’Oficina del Parlament Europeu a Espanya, i Anna Solé Mena, experta en la Unitat d’Escoles i Multilingüisme de la Direcció General d’Educació, Joventut, Esport i Cultura de la Comissió Europea.
Així mateix, intervenen altres ponents de l’àmbit internancional com Douglas Hutchison, Executive Director of Education del Glasgow City Council, i Mikel Etxebarria Etxeita, vicepresident de la NPLD (Network to Promote Linguistic Diversity) i entitats com FESORD i l’ONCE, al costat d’altres experts, docents i representants de l’administració.
“Disposem de llengües que tenen un estatus d’oficialitat -en el nostre Estat d’acord amb el que es disposa en la Constitució i en els respectius Estatuts d’Autonomia, però també d’altres llengües que no gaudixen d’esta oficialitat. En este últim cas, el nostre ordenament jurídic, i concretament la Constitució Espanyola també preveu que la riquesa de les diferents modalitats lingüístiques d’Espanya, com a patrimoni cultural que serà objecte d’especial respecte i protecció”, ha manifestat Ignacio Martínez.
A més, el director general s’ha referit a la Llei 27/2007, de 23 d’octubre, “per la qual es reconeixen les llengües de signes espanyoles, en què s’establixen les mesures i garanties necessàries perquè les persones sordes, amb discapacitat auditiva i sordcegues puguen fer ús de les llengües de signes espanyoles i dels mitjans de suport a la comunicació oral”, i també ha fet menció al sistema braille de comunicació per a les persones amb ceguera.
Finalment, el director general ha animat tots els assistents a “continuar treballant sobre els principis del multilingüisme i de l’aprenentatge de llengües, i a difondre els valors europeus que contribuïxen a forjar la nostra identitat europea”.